София ще стане домакин на фестивала Sofia Grafitti Battle, в рамките на който можете да видите работата на най-актуалните български улични художници. Или пък да се включите лично в битката.

Фестивалът на уличното изкуство е в столицата за четвърти път. Организатори са Sofia Grafitti Tour и 0511 Clothing, а събитието е с подкрепата на посолството на Холандия в България. Специален гост е и холандският художник на графити Наш Графити от световноизвестните LoveLetterscollective.

Холандският графити артист Наш.

В програмата на битката има рисуване, работилница за графити, музика и прожектиране на филми. Ако се занимавате с графити, можете до тази неделя (8 септември) да изпратите най-добрата си работа на info@sofiagraffititour.com и имате шанс да спечелите материали за участие във фестивала.

На финала на събитието холандският гост, Sofia Graffiti Tour, 0511 Clothing и трима победители от конкурса ще изрисуват заедно огромна стена в центъра на София.

Мястото е добре познато - паркингът на бул. "Мария Луиза" - точно срещу ЦУМ. А входът е свободен.

Sofia Grafitti Tour е инициатива за обиколка на най-интересните и красиви графити в София. Разходките се провеждат 4 пъти в седмицата. Освен ежегодния Battle групата организира редовно и уъркшопове, демонстрации, участва и в проекти за подобряване на градската среда.

„ИZчистване“ – под това име Клуб Z започна кампанията си за заличаване на оскърбителните графити по стените и насърчаване на уличното изкуство. С инициативата си искаме да привлечем общественото внимание към проблема с грозните, цинични, заплашителни и дори опасни графити, които като някаква зараза са плъзнали в градовете ни. И да разкажем за добрите примери.