Печална вест от света на модата – на 75-годишна възраст почина модният фотограф и режисьор Петер Линдберг. Той се прочу със снимките на „оригиналните супермодели“ от 90-те – Наоми Кембъл, Жизел Бюндхен, Синди Крофорд и всички останали прочути жени от кориците на модните и светски списания от последното десетилетие на ХХ век.

Световната общност разбра за смъртта на германския фотограф, който промени модната индустрия, от акаунта му в Инстаграм:

„С голяма скръб съобщаваме, че Петер Линдберг ни напусна на 3 септември 2019 г. на 74-годишна възраст“.

Причината за кончината на легендарния артист не е посочена, отбелязано е, че той оставя след себе си съпруга, четирима сина, както и седем внуци.

Линдберг получава известност като фотограф чак на 43-годишна възраст – но впоследствие влиянието му става безпрецедентно. Беше обожаван от супермодели и редактори на лъскави списания – но открито протестираше срещу лъскавите ретуширани изображения. Във всяка рекламна кампания, филм или снимка, Линдберг – наричан Кръстника на супермоделите от 90-те години, се опитваше да покаже човекът, а не дрехите му.

Линдберг си сътрудничеше с известни модни дизайнери като Жан-Пол Готие и Джорджо Армани и често снимаше за списанията „Vogue“, „Vanity Fair“, „Harper’s Bazaar“ и „Rolling Stone“. Работил е с Клаудия Шифър, Наоми Кембъл, Кейт Мос, Синди Крофорд, Линда Еванджелиста, Исабела Роселини, Наталия Водянова.

За разлика от много други фигури в индустрията, Линдберг обикновено не се интересуваше от работата с безупречната красота на моделите и сложните декорации. Вместо това той се бореше за „освобождаването на жените от терора на младостта и съвършенството“.

Преди смъртта си Линдберг успя да направи две корици за този септември – за френското модно списание „Numero“ с холандския модел Биргит Кос и на британския „Vogue“.

Относно последната Петер разказа, че Меган Маркъл, която е гост-редактор на броя, посветен на жените, променящи света, специално го помолила да не премахва луничките от моделите. Художникът отбеляза, че самият той насърчава естествеността, така че да не скрива естествената пигментация от кожата за него е нещо подразбиращо се.

Площад Славейков