България най-вероятно ще получи ресор „Образование и култура” в новата Европейска комисия. Това твърдят паралелно бТВ и Нова тв, цитирайки дипломатически източници от Брюксел.

Според бТВ списъкът с ресорите по държави вече е готов. От него става ясно още, че за български еврокомисар ще бъде номинирана Мария Габриел.

Преди по-малко от месец премиерът Бойко Борисов обяви, че страната ни ще се бори за ресор в сферата на високите технологии. Източниците на bTV допуснаха, че са възможни и промени в последния момент, защото се спазва принципът „нищо не е договорено, докато всичко не е договорено”.

бТВ днес обаче дори пусна чернова на списъка с ресорите.

Пред Клуб Z обаче източници от ЕК коментираха, че този списък не е автентичен. Самата Мария Габриел засега не коментира.

Според дипломати, цитирани от бТВ, все още има държави, които настояват за различни от дадените им ресори. Те дадоха пример с Гърция, която искала ресор енергетика, а го получила Латвия. Словения пък получава рибарство, а има малка брегова ивица и акваториален спор с Хърватия.

От списъка става ясни още, че Румъния получава ресор „Транспорт”, за правосъдието в новата ЕК ще отговаря Малта, а за Бюджета – Белгия.

Според изтеклата информация новата Европейска комисия ще има двама заместник председатели – Франс Тимермас със специален сектор „Климат” и Маргрете Вестагер с „Дигиталиазация”. Новата Комисия трябва да започне работа на 1 ноември, ако изслушванията на номинираните комисари в Европарламента мине успешно.