Стената в двора на основното училище "П.Р. Славейков" във Велико Търново се превърна в огромно графити платно. На площ от 400 кв.м. в продължение на 3 дни 18 артисти със спрейове в ръка развихриха въображението си. И сивата стена на игрището "оживя".

Историята е завършекът на първия Графити Стрийт Арт фестивал в старата столица, който се проведе през почивните дни. Стената на училищното игрище и друг път е била платно за графити - с разрешението на управата на уличището, но този път творчеството е било подкрепено и със сериозна организация. 

“Това е първият по рода си официален графити фестивал във Велико Търново. Проектът е финансиран от програма “Изкуство и култура” на Общината и затова е на по-високо ниво. Нашата идея е да превърнем този фестивал в традиционен за града. Искаме да създаваме нещо красиво и да покажем светлата част на графитите, защото някои хора все още ги възприемат като нещо лошо, а те са съвременно, модерно и стойностно изкуство”, разказва пред местния вестник "Янтра днес" Ганчо Ганчев, който е основен организатор на феста и участник в него.

Фестивалът обърна внимание и на най-малките почитатели на уличното изкуство - със специална работилница за деца - за да се запознаят с техниките за рисуване със спрей. 

Много от участниците в изрисуването на стената са дипломирани художници, а общото между тях е страстта към красивите графити. 

Ето и кадри от процеса на работа и крайния резултат:

„ИZчистване“ – под това име Клуб Z започна кампанията си за заличаване на оскърбителните графити по стените и насърчаване на уличното изкуство. С инициативата си искаме да привлечем общественото внимание към проблема с грозните, цинични, заплашителни и дори опасни графити, които като някаква зараза са плъзнали в градовете ни. И да разкажем за добрите примери.