Съдът на Европейския съюз подкрепи във вторник полско искане за ограничаване на достъпа на Русия до ключов газопровод , преминаващ през Германия, което според Варшава защити енергийната сигурност, предава AFP, цитирана от агенция "Фокус".

Общият съд на ЕС, който принадлежи към Съда на Европейските общности, се произнесе срещу решение на Европейската комисия от 2016 г., което позволява на руската компания „Газпром“ да използва газопровода „Опал“, за да транзитира по-големи количества природен газ в Германия.

Опал е 480-километров тръбопровод, свързан с газопровода „Северен поток I“, който пренася руски газ под Балтийско море пряко от Русия към Германия.

Газопроводът „Опал“, който е собственост на „Уингаз“ - германското дъщерно дружество на „Газпром“, минава успоредно на германско-полската граница чак до Чехия.

Варшава изпрати правно възражение срещу решението на Комисията с аргумента, че „Газпром“ може да използва „Опал“, за да заобиколи Полша и Украйна и да транзитира газ на запад и по този начин да застраши енергийната сигурност.

„Съдът отбелязва, че решението за 2016 г. е прието в нарушение на принципа на енергийна солидарност“, се казва в решението от вторник на Общия съд на ЕС в Люксембург.