Световното търсене на петрол устоява на неблагоприятните икономически фактори, съобщи днес в месечния си доклад Международната агенция по енергията (МАЕ), цитирана от Ройтерс.
Търсенето е подпомогнато от ниските цени на черното злато, дължащи се на изобилното предлагане, включително от САЩ, които за кратко изпревариха Саудитска Арабия като най-голям световен износител.
При цени на петрола, които в момента са с 20 процента под миналогодишните, пазарът предлага подкрепа на потребителите, отбелязва МАЕ.
Бумът в производството на шистов петрол позволи на САЩ да доближат, а за кратко дори да изпреварят, Саудитска Арабия като водещ световен износител. . . през юни, след като износът на суров петрол скочи до над 3 милиона барела дневно, посочват авторите на доклада.
МАЕ запази оценката си за растежа в световното търсене на петрол през 2019 г. на ниво 1,1 млн. барела дневно и 1,3 млн. барела дневно за 2020 година. Прогнозата се основава на предположението, че няма да има повече прекъсвания в търговските преговори между САЩ и Китай, като МАЕ посочва и намаляването на напрежението около Иран.
Възстановяване на производството на САЩ след урагана Дориан, както и силното увеличаване на добива от Бразилия и Северно море са факторите, които рязко тласкат нагоре производството извън ОПЕК, допълват експертите на организацията.
Растежът на добива от страни извън картела се очаква да се увеличи до 2,3 млн. барела дневно през 2020 година, което е повишение с 400 000 барела спрямо текущата година.
Същевременно се очаква търсенето на петрола на ОПЕК да достигне 28,3 млн. барела дневно през първото полугодие на 2020 година. Това е с 1,4 млн. барела дневно по-малко от производството на картела през август. Очакваното разминаване между търсенето и предлагането може да стимулира ОПЕК и партньорите й, включително Русия, да преразгледат споразумението си за ограничаване на добива, известно като ОПЕК+, допълва МАЕ.

БТА