Зам.-председателят на "Движение България на гражданите" Найден Зеленогорски и негови съпартийци от ръководството и Националния съвет на партията я напускат. Причината - решението в София формацията да подкрепи издигнатата от инициативен комитет Мая Манолова за кмет. 

Това обяви самият Зеленогорски. Той припомни, че ДБГ е дясна партия и членува в Европейската народна партия. 

"За нас като членове на дясна партия е абсурдно да се подкрепя ляв кандидат за кмет. Дясното за нас е кауза. Аз смятам себе си за десен политик от 1990 г. Това олевяване силно ни възмути, процедурите по взимане на това решение прекрачиха устава. Това е тема, по която Националният съвет трябва да се произнесе по устав. Предложих гласуване на последното заседание, но беше отказано", разказа Зеленогорски. 

Решението за Манолова той нарече "самоубийство на една дясна партия". 

Според напускащите ДБГ е трябвало да участва в преговори за общ десен кандидат за София, но тези преговори не били проведени по начин, по който да се постигне успех.

"На последното писмо на "Демократична България" колегите се отнесоха с насмешка", заяви Зеленогорски.

Той и колегите му обявиха, че в София застават зад кандидатурата на арх. Борислав Игнатов, издигнат за кмет на столицата от "Демократична България". Мотивът - експерт, почтен човек, силна управленска програма, десен кандидат. 

"Вярваме, че арх. Игнатов ще влезе в балотаж в София и че има сили да бъде един успешен кмет на града", обяви Зеленогорски.

Зеленогорски и колегите му обявиха, че започват да работят за нов десен проект. Идеята е той да работи за консолидация на десницата. Проектът ще бъде регистриран по Закона за политическите партии, но няма да прилича на останалите партии, които са "централизирани като комунистическата партия". Новият проект щял да е децентрализиран, а в него ще има място и за "непартийните демократи". 

Напускащите ДБГ ще подкрепят кандидати за кметове в страната на десни партии в други градове - Георг Спартански в Плевен, Петър Паунов в Кюстендил (в първите си мандати бе кмет от десницата, в последствие подкрепен от ГЕРБ, а на настоящите избори - издигнат от ГЕРБ), Златко Живков в Монтана (СДС и ГЕРБ на предстоящите избори) и т.н. На места ще се подкрепят и кандидатите на ДБГ, въпреки раздялата - в Бургас, в Шумен, в Добрич и т.н.

Зеленогорски съобщи, че напрежение в партията имало още от решението на европейските избори партията да не се яви. Тогава структурите на формацията подкрепили водача на листата на "Демократична България" Радан Кънев, което според напускащите е било от значение за спечелването на мандат.