"Напускането на партията месец и половина преди изборите е акт, който цели разколебаването ни в изпълнението на резолюцията на Националното събрание на ДБГ от 30 септември 2017 г. за разрушаванвето на монопола на ГЕРБ в местната власт.

Подобно действие няма да донесе дивидент на някой от десните кандидати за кметове в София, а има за цел да навреди на ДБГ и да подпомогне ГЕРБ. Политици с 29 годишен опит добре си дават сметка за това."

С тези думи завършва декларацията от името на Изпълнителният съвет на "Движение България на гражданите" в отговор на обявеното по-рано днес напускане на зам.-председателя на партията Найден Зеленогорски и още трима души от ръководните органи на партията. Мотивът им е подкрепата, която ДБГ обяви за кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София. Зеленогорски и сподвижните му са против подкрепата за "ляв кандидат в столицата" и на свой ред обявиха подкрепа за кандидата на "Демократична България" арх. Борислав Игнатов.

От Изпълнителната комисия на партията "изразяват огорчение от решението на г-н Найден Зеленогорски да напусне, най-вече за начина, по който беше направено и избрания момент".

Въпреки това декларират "своето уважение към приноса на г-н Зеленогорски в партийните дела и желанието му да работи за обединение на дясното в България".

Критикуват обаче и заявката за създаване на нова дясна формарция, дадена от Зеленогорски:

"Не считаме, че при наличието на десетки десни партии, сред които и такава, учредена неотдавна от друг бивш член на ДБГ, обединението се постига със създаването на още една нова, но искаме да вярваме в искреността на мотивите."

Пред Клуб Z лидерът на ДБГ Димитър Делчев каза още, че не приема обвинението, че не са проведени разговори от партията за общо явяване на изборите с "Демократична България". По думите му разговори с представители на обединението е имало, но "те не доведоха до нищо".