Съветът на ЕС удължи с още 6 месеца срока на ограничителните мерки във връзка с действия, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна.

Срокът е до 15 март 2020 г. Мерките включват замразяване на активи и ограничения за пътуване. Те се прилагат по отношение на 170 лица и 44 образувания.

В този списък фигурира и добре познатият у нас руски олигарх Константин Малофеев. Преди няколко дни той получи 10-годишна забрана за влизане в България. Това стана след обявяването му за една от руските връзки на Николай Малинов – председателя на движение „Русофили“, който бе арестуван за кратко по обвинения в шпионаж.

Константин Малофеев е включен в този черен списък още на 30 юли 2014 г., скоро след анексирането на Крим и Севастопол. Той е близък на проруските сепаратисти в Крим и Източна Украйна, на които оказва финансова подкрепа. На него принадлежат думите: „Не може цялата територия на Украйна да се включи в Русия. Източната част може би“

Малофеев някога искаше да купи българската телевизия ТВ-7. Ззаедно с ген. Леонид Решетников - също много добре познат у нас и също руска връзка на Николай Малинов - той е създател и водач на националистическата организация „Двуглав орел”.

Преди днешното удължаване на действията на санкциите за последен път това бе направено на през март т.г.

В отговор на кризата в Украйна се прилагат и други мерки на ЕС. Сред тях са:

• икономически санкции, насочени срещу конкретни сектори на руската икономика, понастоящем в сила до 31 януари 2020 г.;

• ограничителни мерки в отговор на незаконното анексиране на Крим и Севастопол, ограничени до територията на Крим и Севастопол, понастоящем в сила до 23 юни 2020 г.