Британците са европейци на непълно работно време, обяви председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер в интервю за Евронюз.

„От повече от 40 години насам на британците им се казва, че са вътре (в Европа – б.р.), но те не искаха да споделят всички политики, които решавахме. От самото начало британците бяха европейци на непълен свободен ден. Имаме нужда от европейци на пълен работен ден“, изтъкна Юнкер.

Той смята Брекзит за ситуация, в която губят всички и че е било грешка да се постави въпросът на референдум. Въпреки това председателят на ЕК все още вярва, че Великобритания желае да напусне Съюза, въпреки целия политически хаос там в момента.

Юнкер не вярва в ада. Така той отговори на въпроса дали споделя казаното по-рано тази година от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че има специално място в ада за тези, които насърчават Брекзит.

„Не бих пратил в ада някого, защото дава всичко от себе си, например Тереза Мей“, заяви Юнкер.

И допълни, че това, което ЕС е постигнал с британската премиерка, не е било споразумение, а договор.

Съвсем естествено, Жан-Клод Юнкер бе попитан какво мисли за Виктор Орбан, с когото неведнъж бе на нож през последните години.

Журналистът попита председателя на ЕК дали се чувства победен от антиевропейската кампания унгарския премиер.

„Не, той искаше точно това“, отговори Юнкер.

И добави, че в момента поддържа добри лични отношения с Орбан, от когото се е възхищавал и когото е наричал „герой“ заради съпротивата му срещу съветската окупация на неговата родина.

„Но след това Орбан се превърна в по-малко европеец и стана агресивен към Еврокомисията, макар тя да направи много за Унгария, което Орбан призна насаме“, отговори люксебургският политик ветеран.