Общинските съветници от района „Прага-6“ на чешката столица са приели решение за преместването на паметника на съветския маршал Иван Конев от площад „Интербригада“ в един от градските музеи. Руските власти са възмутени от това решение, съобщава Би Би Си.

Според решението на общинския съвет, което бе оповестено вчера от районния кмет Ондржей Коларж, на мястото на паметника на съветския пълководец трябва да бъде издигнат мемориал на героите-освободители на Прага през 1945 г. Ще бъде обявен конкурс за създаване на нов паметник.

Съветът също реши, че новият паметник трябва да отразява както подвига на загиналите войници на Червената армия, така и трагичната съдба на гражданите на Чехословакия, дошли от СССР, за да избягат от сталинските репресии.

Руското посолство в Прага нарече решението възмутително.

„За нас това не е изненада, като се има предвид факта, че именно общинските власти инициираха около мемориала кампания, обидна за паметта на войниците от Червената армия, на чехите и словаците, които се бориха за освобождението на Чехословакия и столицата й от нацизма, и носят цялата отговорност за ситуацията“, се казва в изявление на руската дипломатическа мисия.

Президентът на Чехия Милош Земан също изрази възмущение и нарече решението позорно, съобщава тв каналът „Барандов”.

„Не може да се воюва с културата и паметта, дори като някой ти се струва несимпатичен”, коментира руският министър на културата Владимир Медински и добави, че се надява единствено правилното мнение на президента Земан да намери по-широка обществена подкрепа.

По време на Втората световна война Иван Конев командва Първи украински фронт, войските му щурмуват Берлин и участват в Пражката операция, в резултат на която е разгромена германската група войски в Чехословакия. В следвоенните години Конев заема най-високи командни постове в съветската армия и въоръжените сили на Варшавския договор.

Паметникът на маршал Конев, проектиран от чехословашкия скулптор Зденек Крибус, е издигнат в чешката столица през 1980 година. Чешката република многократно е повдигала въпроса за демонтирането или преместването му. През ноември 2017 г. неизвестни обляха паметника с червена боя и изписаха върху него дати: 1956, 1961, 1968 и 2017 г.

Скоро след това представителят на ръководството на район „Прага-6“ Ондржей Шрамек обяви, че върху паметника трябва да бъде посочено, че през 1956-а ген. Конев ръководи потушаването на унгарското въстание, а през 1968 г. – войските, които нахлуват в Чехословакия.

Паметникът на маршал Конев в Прага беше подложени на оскверняване също през 2018-а и през август 2019 г., след което местните власти го покриха с брезент и го обградиха със строително скеле.

През есента на 1956 г. Иван Конев наистина командва войските, смазали Унгарското въстанието, а през 1961 г. бе активен участник в Берлинската криза, която завърши с издигането на Берлинската стена.

През 1968 г., по време на Пражката пролет, Конев вече не е на ръководна позиция в армията – обаче според чешките историци той лично отговаря за съветското военно разузнаване и участва в решението да бъдат изпратени войски на Варшавския договор в Чехословакия.

Демонтирани съветски монументи

Тридесетметровият паметник на Славата – един от най-големите съветски военни монументи в Украйна – бе демонтиран в Лвов през февруари т.г. Бетонната колона на мемориала, посветен на съветската армия и построен през 1970 г., бе призната за аварийна и опасна за гражданите. Бюст на маршал Жуков в Харков бе свален от украински националисти през юни – президентът Зеленски посъветва гражданите на града да решат с референдум дали да бъде върнат на мястото му.

Площад Славейков