В разгара на скандала покрай апартаментите на властта, в който попадна и тогавашният председател на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, управляващите изненадващо предприеха законодателна инициатива за промяна на закона, по който КПКОНПИ действа, така, че да се променят изискванията за шеф на органа.

Това се случи през далечния април, като първите коментари бяха, че се готви смяна на Георгиев и се преправят текстовете по начин който ще осигури, че на поста му да седне нов и точно определен човек.

Георгиев реши сам да подаде оставка - месеци по късно. Парламентът я гласува светкавично - в последния си работен ден през юли преди едномесечната лятна ваканция. Към днешна дата обаче депутатите нито имат намерение да предлагат нов председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, нито да продължат с разглеждането на предложените през пролетта изменения, научи Клуб Z. Поне не и преди изборите.

В закона за КПКОНПИ е записано, че при предсрочно прекратяване на мандата на член на комисията, парламентът в двумесечен срок трябва да избере нов член, който да довърши мандата. На практика това трябва да стане до края на октомври предвид августовската ваканция. Депутати от ГЕРБ, членове на правната комисия обаче коментираха пред Клуб Z, че вероятно срокът няма да бъде спазен. Би било резонно първо да се види ще се променя ли законът, който мина вече на първо четене, а после да се избира нов председател. 

Проблемът обаче е, че от най-голямата управляваща партия нямат намерение да се занимават и със закона - не и преди изборите за кметове и общински съветници на 27 октомври, споделят от ГЕРБ.

Оттам посочват още, че е вероятно Народното събрание да излезе в една- или двуседмична ваканция по време на предизборната кампания, което се прави с цел да не се превръща парламентарната трибуна в място за агитация.

Първоначално предложените текстове за изменение, касаещи председателя, все още не са оттеглени. Те бяха внесени от бившия шеф на правната комисия Данаил Кирилов, който сега е министър на правосъдието и от депутата от Обединени патриоти Християн Митев.

Сега изискванията към председателя на антикорупционния орган са той да е юрист и да има 10-годишен стаж като такъв. Според предложението на Кирилов и Митев на този пост да може да се избира и човек с не по-малко от десет години стаж в службите за сигурност и за обществен ред. Това породи питането готвят ли управляващите конкретно лице за нов председател, като вече се спекулира с името на директора на ГД "Национална полиция" Христо Терзийски. От ГЕРБ обсъждат и оставането на поста на сегашния зам.-шеф на КПКОНПИ Антон Славчев. Предвид факта, че Кирилов вече е министър, се чака Митев - поддържа ли още предложените текстове, касаещи изискванията към председателя.