От 2030 година в Берлин няма да бъдат допускани автомобили с двигатели с вътрешно горене. Германската столица ще е отворена само за електро-коли. Това гласи планът на сенатора по транспорта в местното правителство Регине Гюнтер. Гюнтер е член на Зелената партия.

„За ефективна защита на климата това е единственото решение. Само бързото сбогуване с колите с вредни емисии ще допринесе за спиране на климатичната катастрофа“, заяви тя в интервю за „Тагесшпигел ам Зонтаг“.

Според Гюнтер Германия ще може да проведе истинска революция по отношение на автомобилите най-късно през 2022-2023 г. Тогава цената на електроавтомобилите ще е равна на тази на колите с вътрешно горене, смята тя. „Когато това стане, ще видим колко бързо е възможно да преминем само към електроавтомобили“, казва още сенаторката. Контролът няма да е труден – на автомобилите с еклектродвигатели има буквата Е на номерата. Така че за транспортният контрол няма да е проблем да проверява кои автомобили имат право да са в града и кои не, смята тя.