В организма на децата и подрастващи присъстват различни химикали и остатъци от пластмаса. Това се твърди във все още непубликувано проучване на германската служба по околната среда и института „Роберт Кох“. В изследване, проведено от 2013 до 2017 година, в урината на 97% до 100% от участниците на възраст между 3 и 17 години са открити остатъци от пластмаса.

За доклада съобщава списание „Шпигел“. Учени са изследвали детските организми за остатъци от 15 химически вещества. В урината на изследваните деца са открити следи от 11 от тях. В голямата си част това са омекотители на пластмаса.

„Изследването ни показва еднозначно, че с увеличаване на продукцията на пластмаса се повишава и съдържанието на химикали за обработката ѝ в човешкия организъм“, е заключението на учените.

Най-засегнати са най-малките деца.

Все още е твърде малко изследван ефектът от тези химикали върху човешкия организъм. Високите стойности на PFOA (перфлороктанова киселина) обаче са повод за притеснение, смятат учените. При 20 на сто от участниците в тестовете тя е била над допустимата граница.

От 2020 година ЕС забранява PFOA в производството. Тя се използва при производството на непромокаеми дрехи. Обработеният с нея материал обаче не се разгражда. Киселината е отровна за човек и уврежда репродуктивните функциии. Ако попадне във водата, което се случва не рядко, тази киселина може да провокира ракови заболявания.