Забавянето на китайската икономика се задълбочава все повече, точно когато рисковете за световната икономика нарастват и притискат властите да предприемат още стъпки за насърчаване на растежа, пише Bloomberg, цитирани от Economic.bg

През изминалия месец август китайската индустриална продукция се е повишила с 4.4% в сравнение със същия месец на 2018 г. Това е най-ниският едномесечен растеж от 2002 г. насам. Освен това оборотът от продажби на дребно през въпросния месец е бил по-нисък от очакванията на анализаторите.

Забавя се и ръстът на инвестициите в основен капитал - до 5,5%, като подчертано частният сектор изостава от държавните инвестиции за шести пореден месец.  Данните за икономическото представяне в Китай подхранва твърденията, че усилията на местните политици да обърнат тенденцията на забавяне на икономиката не са достатъчни. 

Пекин се бори както с влошаването на структурата на местната икономика, така и с риска от още по-високи мита върху стоките, които изнася към САЩ, а не на последно място и с повишаващите се в момента цени на петрола.

Според японската финансова компания Nomura International всички налични данни, както и съществуващите рискове, повишават вероятността утре китайската народна банка да понижи своя средносрочен лихвен процент.

Забавянето на растежа беше потвърдено и от китайският вицепремиер Ли Къцян, който в момента е на посещение в Москва.

"Поддържането на икономически растеж над 6 процента е "доста трудна задача" за китайската икономика на фона на несигурността в международен план", обяви Къцян, цитиран от БТА.

Той обаче е убеден, че китайската икономика  ще продължи "гладкото си и устойчиво развитие", въпреки че цифрите показват, че това е най-ниския растеж от десетилетия насам.  Експертите очакват по-нататъшно забавяне през втората половина на годината, тъй като американските наказателни мита срещу почти целия внос от Китай започват да се отразяват отрицателно.

Американските и китайските екипи по търговските преговори ще се срещнат през октомври във Вашингтон за преговори, в опит да намалят напрежението. Както Пекин, така и Вашингтон отложиха или премахнаха някои мита миналата седмица.

Ли Къцян ще е в Русия от днес до сряда, 18 септември, като посещението ще е насочено към сътрудничеството в областта на икономиката и сигурността.