Съветът на ЕС не взе днес решение след изслушването на Унгария в съответствие с инициираната преди година от Европарламента процедура по член 7.

Това обяви финландската министърка по европейските въпроси Тюти Тупурайнен. Тя говори след заседанието на съвет „Общи въпроси“ в Брюксел.

Изслушването на Унгария бе първото след като на 12 септември 2018 г. ЕП одобри доклада на евродепутатката Юдит Сархентинии за ситуацията в Унгария. Будапеща е обвинена, че нарушава европейските ценности и върховенството на закона. Ако член 7 бъде активира, страната може да загуби правото си на глас в Съвета на ЕС.

„Това бе само едно изслушване и то премина в духа на сътрудничеството. Няма процедурни заключения. Не направихме оценка, но оставаме ангажирани с темата“, каза Тупурайнен.

Обсъждана е и ситуацията в Полша, която също има пробеми с върховенството на закона, каза първият зам.-председател на Еврокомисията Франс Тимерманс. Той обаче не даде подробности.

Тимерманс изтъкна, че всички страни членки са сериозно ангажирани с този въпрос от две години насам. Става дума не само за Полша и Унгария, но и за целия Европейски съюз.

В новата Еврокомисия холандецът вече няма да отговаря за върховенството на закона.

„Но който смята, че след като предам ресора ми на друг човек, дебатът свършва, много греши“, изтъкна Тимерманс.