Премиерът Бойко Борисов заяви, че докато обществото се отнася с толерантност към хакерите нищо добро не го очаква. Борисов каза това по време на форум за киберсигурност. Според него отношението на обществото към хакерите трябва да е като към крадците и убийците.

"Ако няма неприязън към тези хора - колко е модерно и колко е готино да си хакер - и ние се отнасяме с толерантност към тях нищо добро не ни очаква", каза Борисов.

Според него въпросът е обществото да впрегне специалистите да работят в полза на държавата и бизнеса.

"Преди няколко години всичко е било на хартия. Колко услуги искаме и сме ги направили такива, че да не ходиш да се редиш на опашки. Като ги слушам в рамките на половин час те могат да направят всякаква поразия в тези системи. Редно ли е вместо да ги дадем за пенсии и заплати тези пари, да вадим стотици милиони и да защитаваме системите от няколко човека. Те се познават. Със сигурност", каза Борисов.

Според него в мрежата не е толкова анонимно, колкото хората от по-старото поколение си мислят.

"Държави има, които забраниха "Фейсбук", "Туитър". Няма голяма разузнавателна служба, която да не е хакната. Там милиарди долари за изсипани в защита на системата", изтъкна още Борисов.

Според него преди няколко години службите на Русия и САЩ отново са минали на пишещи машини, за да могат да се защитят от хакерски атаки.

Борисов обясни, че колкото повече навлиза дигитализацията и цифровото управление, толкова стават по-големи и опасностите от хакерите.

"По-лесно е да счупиш, отколкото да изградиш. Това трябва да стане като превенция на обществото. Така както мразим крадци, както мразим убийците, така да мразим и хакерите", заяви Борисов.

Според него основният проблем е, че в държавата заплатите са 1 500 лв., докато в частния сектор заплатите на специалистите в тази област започват от 10 хил. лв. нагоре. Борисов каза още, че страната ни има предложения от по-напреднали държави да ни защитават, но това ще струва няколко стотин милиона долара.

"В днешната ситуация можем само да работим съвместно с всички граждански организации. С финансовия министър мислим дали в електронното управление могат да се получават по-високи заплати. За да можем на 5-10-15 човека, които да обслужват всички министерства, да плащаме по-големи заплати", каза Борисов.

Той изтъкна, че служителите на МВР са с айпади "и си ходят с айпадите под мишница, докато не ги хакнат".

Обиколката "на живо" на Борисов продължи и в посока Петрич, където той откри нов завод за производство на електромеханични монтажни възли на компанията "АББ". И обяви, че не завиждал на журналистите - "всеки ден да показват откриването на нови заводи". 

В Петрич премиерът заяви, че рецесията се бори с откриването на нови заводи и осигуряване на работна ръка. Според Борисов ситуацията в Европа е усложнена, но в България картината е различна.

"Още преди 1 година с министър Владислав Горанов започнахме да се тревожим за рецесията, в която влиза света, но ако само се тревожиш и не правиш нищо, то не те очаква нищо добро", каза Борисов.

Той заяви, че в България всеки ден се откриват заводи.

"На фона на атаката с дрон над Саудитска Арабия и отварянето на Федералния резерв от президента Тръмп, ние откриваме заводи. Такъв открихме и вчера в Пещера. Затова звучи хумористично да се говори за провал", смята Борисов.