Възможно е поскъпване на горивата у нас с от 5 до 10 стотинки за литър, ако цената на суровия петрол на световните пазари се запази в рамките на 70 долара за барел.

Това прогнозира в ефира на БНТ председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев. Думите му са по повод военните удари срещу петролни съоръжения в Саудитска Арабия, които доведоха до скок в цените на петрола на световните борси с около 20% вчера.

Преди няколко дни бунтовническите сили хути в Йемен атакуваха с дронове едно от най-големите петролни находища на саудитския петролен гигант "Арамко". По първоначални данни щетите са толкова сериозни, че с тях се отрязва над 5% от световното производство на петрол. Пазарите леко се успокоиха след съобщение на американския президент Доналд Тръмп, че САЩ са готови да отворят петролния си резерв, за да попълнят празнотите в търсенето. Въпреки това обаче цените останаха с над 10% нагоре. 

По думите на Делчев кризата няма как да не се отрази на България, която е тотално зависима от цената на петрола в световен мащаб.

"Българският пазар е малък пазар, той изцяло зависи от това, което се случва в европейски план, така че начинът, по който вървят цените в Европа, предопределя и начина, по който се изменят и в България, но да, ако цените на суровия петрол се запазят на тези нива, това ще даде отражение на вътрешния пазар", поясни той.

Делчев предупреди, че не само тези атаки срещу Саудитска Арабия, но и обвиненията срещу Иран, и дрънкането на оръжия в региона от много време предизвикват тревога в световната търговия със суров петрол. 

В същото време друг представител на петролната и газова асоциация - Светослав Бенчев, коментира пред Нова тв, че атаките са показали пробойни в защитата на Саудитска Арабия и това ще има последствия.

"Видя се, че тези инсталации са рискови, могат лесно да бъдат ударени и извадени от строя. Това ще е риск, който оттук нататък ще бъде калкулиран в цените на суровия петрол”, изтъкна той.

Според него най-голямата опасност за бъдещето на цената на суровия петрол, както и за световната икономика е евентуална война между САЩ и Иран в Персийския залив. 

"Ако стане, това ще бъде най-лошо за всички, включително и за световната икономика. Ще доведе до цени от над 100 долара на барел. Никой няма интерес, това ще доведе до рецесия”, заяви Бенчев.