Руският президент Владимир Путин проведе днес телефонен разговор със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, който е и министър на отбраната на кралството, и изрази загриженост във връзка с атаките срещу петролни рафинерии в Саудитска Арабия. Путин се обяви за провеждане на щателно и обективно разследване на нападенията, извършени през уикенда, предаде ТАСС, цитирайки пресслужбата на Кремъл.

В отговор на журналистически въпрос прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков каза, че той не е обсъдил със саудитския престолонаследник възможността за доставки на руски ракетни комплекси С-300 или С-400 на Рияд.

Бин Салман разговаря днес по телефона и с южнокорейския президент Мун Дже Ин, предаде Ройтерс.

Той се обърна с молба към Южна Корея да подсили системата на Саудитска Арабия за противовъздушна отбрана след нападението срещу рафинерии, съобщи Ройтерс.

Франция няма да прави прибързани коментари относно това кой стои зад атаката срещу саудитските петролни инсталации, каза говорителка на външното министерство, цитирана от Ройтерс.

Запитана дали Париж смята за достоверни заключенията на САЩ и Саудитска Арабия, че Иран стои зад нападението, тя отговори:

"Ние споделяме желанието внимателно да бъдат установени фактите, преди да се предприеме някаква реакция".

По-рано днес офисът на френския президент Еманюел Макрон съобщи, че страната ще изпрати експерти в Саудитска Арабия, за да помогне в разследването на атаката, отбелязва Ройтерс

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео ще се срещне с принц Мохамед бин Салман в Джеда по-късно днес и ще обсъди с него атаките срещу петролните инсталации на саудитската петролна компания Арамко (Aramco). Двамата ще координират усилията срещу "иранската агресия", съобщи американската мисия в Обединените арабски емирства, цитирана от Ройтерс.

След това Помпео ще отпътува за столицата на ОАЕ Абу Даби, където ще обсъди регионални и двустранни въпроси с престолонаследника шейх Мохамед бин Зайед, съобщава БТА.