Ще има законови промени в помощ на медиите - както обществените, така и частните. Това заяви пред Клуб Z Вежди Рашидов, председател на комисията по култура и медии в Народното събрание.

"Трябва да уточним параметрите, да направим предложения на финансовото министерство", заяви той. 

А за това как да се финансират БНР и БНТ в частност и дали да се търсят други модели освен директно от бюджета, определен от изпълнителната власт, Рашидов каза:

"Хубаво е да се постави тази тема на обществени дебати."

Той отбеляза, че по времето на Симеон Дянков бюджетът на обществените медии бе намален.

На въпрос не е ли редно да се реши съдбата на фонда "Радио и телевизия" в едноименния закон, Рашидов призна, че има основание за този въпрос и трябва да има и дебати по тази тема.

"Има и сега други методи за финансиране, но обществените медии имат ограничения по отношение на рекламата спрямо частните", припомни бившият министър.

По принцип още от 2003 г. Законът за радиото и телевизията предвижда фонд, който по план да финансира първоначално отчасти, после напълно обществените медии. Такъв обаче не е създаден и всяка година влизането му в действие напълно (да поеме 100% от финансирането) се отлага с една година напред. Това става още отпреди управлението на ГЕРБ и се прави при гласуването на годишния бюджет с преходни и заключителни разпоредби.

Дори и в момента в ЗРТ е записано, че от 1 януари 2020 г. несъществуващият фонд трябва да поеме издръжката на БНР и БНТ.

През миналата година финансовият министър Владислав Горанов обеща дебати по темата след въпроси на опозицията в лицето на БСП, а сега същата готовност заяви и Рашидов. Но подчерта, че за момента темата се обсъжда и не може да каже детайли.

"Не мога да говоря от името на ГЕРБ и министерствата", отбеляза той. "Но големи дебати са нужни."

Докато в ГЕРБ ще дебатират по въпроса, от левицата готвят изменения в ЗРТ, с които фондът да заработи на практика, без да се събират такси от потребителите, които такси на хартия се начисляват въз  основата на всеки регистриран електромер. Идеята на БСП е парламентът да определя бюджета на обществените медии, а той да се разпределя от представителите във фонда, а не по усмотрение на генералните директори на съответните медии. 

"Причината да повдигнем въпроса е кризата в обществените медии БНТ и БНР. По закон от 1 януари 2020 г. тези медии трябва да се финансират изцяло от фонд "Радио и телевизия" към СЕМ. Такъв фонд не е конституиран, въпреки че създаването му е предвидено преди 20 години. Въпросът е с какви пари ще оперира фондът. Нашият отговор е - чрез бюджета, а не с такса. Съществуването на фонда не е важно толкова от финансова гледна точка, колкото като гарант за независимостта на тези медии от правителството. Продължаваме дискусиите с експерти по темата и ще излезем скоро с конкретни предложения, които да защитят свободата на словото и съществуването на обществени медии, без да натоварват допълнително българския данъкоплатец", заявява депутатът от БСП и член на правната комисия в парламента Крум Зарков.