Йеменските бунтовници са предупредили чуждестранни дипломати, че Иран подготвя ново нападение след атаката с ракета и дрон срещу саудитски петролни инсталации преди седмица, съобщава "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на информирани източници. Това съобщава БТА.

Информацията е била предадена на саудитски и американски представители.

Лидери на бунтовниците казали, че вдигат тревога за възможно нападение, след като били подложени на натиск от Иран да участват в него, посочват източниците.

Според публикацията, цитирана от ТАСС, хусите дали неочакван отговор на натиска на Иран. В петък те заявиха намерението си да прекратят атаките срещу саудитското кралство в рамките на инициатива за постигане на мирно регулиране. Ръководителят на политическата им структура Махди ал-Машат призова за спиране на ударите и от двете страни и за сериозни разговори.

Говорителят на хусите Мохамед Абдел Салам в отговор на въпрос на "Уолстрийт джърнъл" отрече групата да е отправяла предупреждение към чуждестранни дипломати.

Рияд и Вашингтон обвиняват Иран, че стои зад атаките срещу петролните съоръжения на компанията Сауди Арамко през нощта на 14 септември. В резултат на взривовете и пожарите добивът на най-големия производител на петрол в света спадна с 5,7 милиона барела на ден от общо 9,8 милиона барела на ден.