На 83-годишна възраст в неделя вечер във ВМА почина проф. Юлиан Вучков.

Професорът с дълъг телевизионен стаж последно водеше предаването си "Времена и нрави".

Юлиан Вучков имаше мнение по всички въпроси и не се опитваше да го скрие. Беше известен с яркия си начин на изразяване, острия си стил, в който громеше политици, популярни личности и обществени явления, понякога на ръба на добрия тон.

Въпреки често спорните се тези Вучков се отличаваше с тв присъствието си и внасяше колорит в ефира.

Проф. Вучков е публицист, есеист, театрален, литературен и телевизионен критик, доктор на науките. Освен това е създател, коментатор и водещ на редица телевизионни предавания.

Юлиан Вучков е роден на 31 януари 1936 г. в град Варна. Завършва гимназия в Хасково и театрознание във ВИТИЗ през 1958 г. Защитава докторска дисертация в Института за литература при Българската академия на науките тема „Българската драматургия (1878 – 1944)

Юлиан Вучков публикува за пръв път през 1965 г. Автор е на около 150 публикации в печата и на повече от 20 книги в областта на художествената култура и етиката. Има приблизително 150 участия в телевизионни предавания и 50 участия в Българското национално радио.

Работи дълги години в предаването „Всяка неделя" по БНТ, по-късно в 7 дни ТВ, през годините е бил и в Канал 3, ТВ 7, ББТ и т.н.. Първото си предаване „Ум робува, ум царува“ води по Канал 2001[4] в продължение на три години. По-късно води предаването „Размисли и страсти“ по телевизия СКАТ. До февруари 2009 г. Вучков е водещ на предаването „Времена и нрави“ по ТВ2. Предаването е на живо, гостуващите музиканти свирят и пеят на живо, без плейбек или сингбек. Води рубрика „Посланията на Юлиан Вучков“ във „Вестник за жената“. За известно време се изявява в Нова телевизия в „Здравей България“ като „Морален наблюдател“ един път седмично, в което 10 минути той дискутира морала в обществото. През март 2014 г. предаването му „Времена и нрави“ започва да се излъчва в телевизия "Евроком".

Поклонението ще е на 26 септември (четвъртък) от 12 часа в църквата Свети Седмочисленици.