Фалитът на британския туроператор "Томас Кук" ще доведе до доста сериозни затруднения по отношение на планиранията за сезон 2020 г.

Това каза министърката на туризма Николина Ангелкова на брифинг след съобщението за фалита на британския туроператор.

"Предстоят сериозни анализи по отношение на дъщерните компании на "Томас Кук", които оперират на пазарите в Германия, Франция, Полша и всички други ключови за България страни", допълни Ангелкова, цитирана от БТА.

По думите ѝ има риск за всички, които работят с "Томас Кук". Тя потвърди, че "Астрал холидейс" е посредникът, който работи с компанията за България.

Туристите, които "Томас Кук" води у нас през лятото, са между 350 000 и 450 000, обяви тя. В момента у нас има около 2500 туристи, които са пристигнали чрез тази компания, по данни на британското посолство. За миналата година общият брой чужди туристи у нас е над 9,2 милиона, за месеците от юни до септември те са били 5,4 милиона, обяви Ангелкова. За това лято, до момента, те са 2,7 милиона.

Днес ще има два полета от летище Бургас - в 19:00 и в 23:00 ч., към Великобритания, като на единия има около 180, а на другия - 175 пътници, каза Ангелкова. Утре са планирани други два полета от Варна и Бургас.

За вторник се свиква среща с участието на всички хотелиери и туроператори, които работят с "Томас Кук", с британското посолство и с Комисията за защита на потребителите, както и с всички заинтересовани страни. Целта е да се направи по-ясна сметка с информация от бизнеса за последиците от този фалит, обясни Ангелкова.

Тя каза, че от петък Министерството на туризма е било в контакт с ръководството на компанията, основно с Питър Франхозър, който е главен изпълнителен директор. От него бяхме информирани, че събота и неделя ще бъдат критични, с оглед на спасителните преговори, които се водят, обясни министърът.

"В непрекъснат контакт сме и с британското посолство и имаме достатъчно информация, за да можем да кажем, че правителството на Обединеното кралство, ведно с британския орган по гражданско въздухоплаване, който поема управлението на "Томас Кук" след фалита, предприема всички необходими стъпки, така че британските туристи да бъдат върнати обратно по домовете им", каза Ангелкова. Това щяло да стане изцяло за сметка на британския орган по гражданско въздухоплаване, чрез техния гаранционен фонд.

"От британския орган по гражданско въздухоплаване получихме специален формуляр, който ще разпространим до всичките 6000 хотела, с които оперира "Томас Кук", каза още Ангелкова. По този начин, ще имат възможност да получат своите плащания, за да покрият разходите си.

Британският туроператор "Томас Кук" обяви фалит, след като съобщи, че не е успял да намери необходимите пари, за да продължи дейността си, и ще започне производство по ликвидация. Така се отменят почивките на стотици хиляди клиенти. Властите ще трябва да организират завръщането в родината на близо 600 000 туристи, клиенти на най-старата туристическа компания в света.