Само два месеца, след като конгресът на ГЕРБ се събра за час, за да смени човека, който от 2006-а насам изграждаше партията, Цветан Цветанов възкръсна чрез нов проект - неправителствената организация “Евроатлантически център за сигурност”. Обяви го миналата седмица, след което се появи с интервюта в две големи медии.

Завръщането на Цветанов

Като за първи публични изяви, Цветанов каза и намекна твърде много - че с премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, чийто гръб пазеше близо 13 години, вече не са приятели; че има нужда от защита и утвърждаване на евроатлантическите ценности в една страна, която вече повече от десетилетие е член на НАТО и ЕС; че ГЕРБ преднамерено отстъпва на ДПС завоювани позиции в смесените райони.

С учредяването на неправителствената организация Цветанов даде заявка, че няма да се оттегли от политическата сцена. Няма да потъне в забвение. И няма да създаде поредната маргинална партия - грешка, която допуснаха други низвергнати като него. Макар политическата му кариера да бе прекъсната, макар вече да не е в групата на хората, които взимат важните решения, Цветанов ще продължи да участва в правенето на политики. Именно това намерение прозира зад оглавения от него “Евроатлантически център за сигурност”.

За проекта си Цветанов има солида външна подкрепа: високопоставени експерти от САЩ, работили като сътрудници на американски президенти, представители на Световния еврейски конгрес, германски политици от Бавария - все хора, с които се е сближил по време на политическата си кариера. А сред първите членове на Центъра са известни личности като журналиста Христо Христов, проф. Румен Кънчев, проф. Евелина Келбечева. Казано накратко: лъгали са се тези, които след “Апартаментгейт” смятаха, че с Цветанов е свършено.

С Борисов вече не са приятелиКакво означава това?

Иронично, но най-потърпевш от неговото отстраняване се окачва човекът, с когото довчера бяха “семейство” (по думите на самия Борисов). Докато двамата бяха тандем, ролята на “лошото ченге” беше отредена на Цветанов. На негова сметка бе записан скандалът с подслушването в първия кабинет на ГЕРБ, а “доброто ченге” Борисов се правеше, че това не го засяга. За “лошото ченге” все се появяваше по някой компромат с апартаменти, за “доброто” - нищо. “Лошото ченге” каза, че трябва да изгоним руски дипломати заради аферата “Скрипал”, “доброто” - че никого няма да гоним. "Лошото ченге” подкрепяше твърдите санкции срещу Русия заради анексията на Крим, “доброто” се молеше на Бог да паднат.

Сега “лошо ченге” вече няма. И никой от обкръжението на Борисов не смее да каже нещо, което добрият вожд няма да одобри. Намекна го и Цветанов - по неговите думи, премиерът бил обграден от хора, които му казват това, което иска да чуе. “Подмазвачи ли?”, попита интервюиращата журналистка. “Вие го казахте”, отвърна Цветанов. Който, впрочем, вече говори по-различно - стегнато и ясно.

Познаваме ли този Цветанов?

Тепърва ще се запознаваме с новия Цветанов. Позицията на шеф на НПО му дава по-голяма свобода на изразяване. Така например той обяви в прав текст, че България е редно да говори за “Черно море и за нарушаване на международното право от страна на Русия”. Каза също така, че в Северна Македония все повече свързват София с аферата около Орце Камчев. Говори и за енергийни проекти, свързани с Русия.

Във фокуса на вниманието му попаднаха и политическите борби покрай местните избори. Прогнозата на Цветанов: ГЕРБ ще е първа политическа сила, но няма да има сегашните над 130 кметове, а най-печеливши ще са от ДПС - не без помощта на ГЕРБ, които ще направят отстъпление в смесените райони. Защо? Заради решение на Изпълнителната комисия на ГЕРБ “не навсякъде и не на всяка цена ГЕРБ да има представителство". Това води до отдръпване и демотивиране на достойните мюсюлмани и българо-мохамедани, които припознаха ГЕРБ като единствена алтернатива, обясни Цветанов.

Безспорен факт е, че десетки хиляди български мюсюлмани гласуваха за управляващата партия - и така бе нарушен монополът на ДПС над етническия вот. Неслучайно сега припомнят едно изявление на Валери Симеонов, в което той бе коментирал отстраняването на Цветанов със следните думи: „За мен е показателно, че след като лично Цветанов постигна много сериозен пробив в смесените общини и откъсна доста сериозен електорат от ДПС, той беше освободен от работа, което говори за една предполагаема връзка между г-н Борисов и ДПС".

Един епизод от май 2013 година

Впрочем, паметен е един парламентарен сблъсък между Цветанов и Пеевски през май 2013, когато се гласуваше кабинета “Орешарски”. Тогава депутатът от ГЕРБ заяви, че когато като вътрешен министър отишъл на среща с главния прокурор, там изненадващо за него се появил и Пеевски. Наред с това Цветанов атакува Пеевски за влиянието му в новия кабинет, в отговор на което депутатът от ДПС изригна и заплаши, че с Цветанов “ще се занимава правораздавателната система”. Това обаче не попречи осем месеца по-късно Цветанов да обяви публично, че “Делян Пеевски управлява прокуратурата чрез огромното си влияние във Висшия съдебен съвет и чрез главния прокурор Сотир Цацаров”. Нещо, което никога няма да чуем от “доброто ченге”. Нито пък от когото и да било другиго във властта. В същото време трябва да кажем, че към момента съдебната система не е сред обявените приоритети на оглавявания от Цветанов „Евроатлантически център за сигурност".

Назрява и този въпрос - сега, когато Цветанов е свален, кой ще отиде през февруари догодина на Националната молитвена закуска във Вашингтон...

"Дойче веле"