Оливер Вархей е новият кандидат за еврокомисар по съседството и разширяването. Той е предложен от унгарския премиер Виктор Орбан.

Новината съобщи специално за Клуб Z Йенс Флосдорф – говорител на новоизбраната председателка на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

Фон дер Лайен е поискала днес Румъния и Унгария да издигнат нови кандидати за еврокомисари, след като Комисията по правни въпроси в Европарламента отхвърли предложените по-рано Рована Плумб (транспорт) и Ласло Трочани (съседство и разширяване). Двамата бяха уличени в конфликт на интереси.

По-рано днес Европарламентът поиска Фон дер Лайен да смени двамата. Председателката на ЕК е говорила с премиерите на двете държави – Виорика Дънчила и Виктор Орбан. Малко по-късно Орбан е предложил Оливер Вархей. От Букурещ все още няма отговор.

Оливер Вархей е 47-годишен. По образование е юрист. Оглавявал е Отдела за ЕС в унгарсдкото Министерство на правосъдието. Бил е постоянен представител на страната си в ЕС.

Вчера и от Будапеща, и от Букурещ дойдоха сигнали, че властите в двете държави стоят зад отхвърлените кандидати. Сега обаче явно нещата постепенно почват да се променят, коментираха пред Клуб Z дипломати.

Новите кандидати трябва първо да бъдат проверени от Комисията по правни въпроси за евентуално наличие на конфликт на интереси. И след това трябва да бъдат изслушани пред ресорните комисии в ЕП.