Организацията на софийското шествие за ЛГБТ права - "София Прайд", се обяви в защита на евродепутата и кандидат за кмет на столицата от ВМРО Ангел Джамбазки.

Това стана в леко шеговит пост на организацията след снощните скандални изказвания на лидера на "Атака" Волен Сидеров, който обяви в ефира "Референдум" по БНТ, че Джамбазки е гей. И го прати "да оглави гей парада".

"Предвид тези актуални събития, София Прайд категорично застава зад Ангел Джамбазки! Осъждаме остро нападките на основа на действителна или предполагаема сексуална ориентация от страна на Сидеров, защото те нямат място в един цивилизован политически дебат в една европейска демократична държава", пишат от организацията.

И добавят:

"Да бъдеш гей не е позорно. Позорно е това да бъде използвано като компромат. Призоваваме за избори без омраза!"

Позицията на Джамбазки по отношение на ЛГБТ правата е отдавна известна. Затова и организаторите отбелязват на финал:

"И подчертаваме, че ако господин Джамбазки преосмисли политическите си ценности, вратите на организационния комитет на прайда са отворени за всеки."

Клуб Z потърси организаторите на София Прайд, за да си изясним напълно позицията им. Лили Драгоева обясни, че позицията е напълно сериозна - в частта, в която се обявява против нападките на основа сексуална ориентация. Разбира се, подкрепата за Джамбазки не е в политически смисъл.

"Той и Сидеров са единствените двама кандидати, в чиято предизборна програма е предвидено спиране на София Прайд. Разбира се, ние не подкрепяме политическата кампания на Джамбазки и неговата кандидатура за кмет по тази причина."