ЕС може да получи компенсация в размер на 500 милиона долара, ако Световната търговска организация (СТО) вземе решение в негова полза за незаконно субсидиране на „Боинг“ от страна на САЩ.

Това съобщи днес говорителят на Еврокомисията Даниел Росарио.

Вчера пък СТО реши, че Вашингтон моге да наложат многомилиардни митнически тарифи върху европейския внос заради незаконните европейски субсидии на „Еърбъс“.

„Това действие ще засегне най-вече американските потребители и компании и ще направи по-сложни усилията за уреждане на търговските спорове. Нека припомня, че както САЩ, така и ЕС бяха признати за виновни от системата на СТО за това, че продължават с незаконното субсидиране за техните производители на самолети. Паралелно със случая „Боинг“, след няколко месеца ЕС също ще получи правото да наложи контрасанкции на САЩ заради продължителното неспазване на правилата на СТО. Списъкът с американски стоки, на които можем да наложим мита, бе публикуван през април“, припомни Росарио.

Вчера стана ясно, че САЩ смятат да наложат от 18 октомври мита от 10 на сто върху вноса на самолети „Еърбъс“, както и 25 на сто върху други европейски стоки - от сирена до уиски. От българските стоки могат да пострадат животинските и млечните продукти.

Даниел Росарио уточни, че американците все още не са наложили тарифи и че се търси начин това да бъде избегнато.