Казусът с намалените тихолълком от 50 милиона лева на 6 милиона лева средства, отпуснати от правителството в сектор здравеопазване, продължи да се развива и днес - от парламентарната трибуна и в кулоарите на Народното събрание. След като ресорният министър Кирил Ананиев бе обвинен от левицата, че завено с премиера Бойко Борисов е излъгал по този начин медицинските сестри за увеличението на заплатите им (стартова - 950 лева), днес той заяви, че такова нещо няма, парите са отпуснати, макар по друга линия, но все пак - че държавата не можела да подкрепи всички медицински сестри. Малко по-късно през деня темата се доразви и в кабинета на самия Борисов, който се върна от Варна по спешност за среща със здравния министър и представителите на НЗОК. И стана ясно - че въпросните 950 лева за всички сестри може и да станат факт - но от следващата година.

Както Клуб Z писа, стана ясно, че правителственото постановление от април, с което се отпускат целево до 50 милиона лева, през май тихомълком е било изменено и числото "50 000 000" е редактирано с "6 000 000".

Задочният дебат започна след декларация на БСП, изчетена от трибуната от лидера на партията Корнелия Нинова. 

Някой главанак организира преврат

"Има постановление на Министерски съвет от 10 април 2019 г., в което е решено 50 млн. лв. да бъдат отпуснати от бюджета на Министерство на здравеопазването, а не на Здравната каса. Има второ постановление от 9 май 2019 г., това е само един месец по-късно. Тези 50 млн. стават 6. Оттогава досега поне седем пъти по различни поводи Бойко Борисов заявява: "Дадохме 50 млн. лева", знаейки, че всъщност са дали 6", заяви Нинова.

И се обърна към отсъстващия премиер:

"Г-н Борисов, защо излъгахте медицинските сестри и българските граждани? Този път няма как да се скриете зад някой главанак, който ви организира преврат. Решението не е на Министерство на здравеопазването, а на Министерския съвет. Доколкото знаем, все още сте министър-председател и ръководите този Министерски съвет."

Никого не сме лъгали

"Министър-председателят Бойко Борисов не е излъгал никого, нито аз", заяви в отговор Ананиев на брифинг в кулоарите.

И пак заяви, че въпросните 50 милиона са били отпуснати, но от резерва на Здравната каса, а не от централния бюджет:

"86 млн. лв. бяха осигурени за системата, като преобладаващата част от тях, отидоха за заплати. С отчета за месец септември, ние ще видим реалните цифри. Такава е счетоводната практика, отчетността е на тримесечие. Това, че НЗОК е осигурила 50 млн. лв. е факт, защото има решение на Надзорния съвет и има анекс към рамковия договор. За това е. Основно е за това."

"Когато отпуснахме първите 30 млн. лв, ние достигнахме едно ниво на финансиране на дейностите извън задължителното здравно осигуряване. Понеже протестът (на медицинските сестри, б.р.)  продължи да се провежда, Министерският съвет взе решение, че трябва да подкрепи медицинските сестри и бързо решение взе, като предостави допълнително до 50 млн. лв.", продължи с обясненията министърът. След което, пу думите му, се установило, че е бил достигнат таванът на максималния размер на държавната помощ и се установило, че "тези 6 млн. лв. са единствената възможност". В противен случай Европейската комисия щяла да ни санкционира.

Любопитното обаче е, че надзорът на Касата заявява, че отпуснатите от резерва й 50 млн. лв. не са били обект на договорка с правителството да заменят тези 50 млн. лв., гласувани с постановлението му през април. 

"В никакъв случай ние не участваме в такава договорка. Това е извън нашите функции и не е нормално, нито е коректно, нито е правилно. Ние просто решихме и отделихме 50 милиона, въпреки критичното състояние на резерва, за да решим проблемите в педиатрията и донякъде в общинските болници", коментира пред бТВ членът на надзора на касата Григор Димитров.

На което днес здравният министър отговори със:

"Това не е така. Как съвпадат точно тези 50 млн. лв. с тези 50 млн. лв., които правителството прие? Те имат право да го направят и трябваше да го направят, защото както споменах в моето изказване НЗОК има договор с всичките лечебни заведения за болнична помощ и това е инструментът, с който парите могат да отидат до всички. Ние имаме договори (по наредба) само със 147 лечебни заведения. Няма как да подкрепим всички медицински сестри в държавата. Това решение е взето съвсем аргументирано и точно от нашите колеги от НЗОК".

В заключение министърът посочи, че няма как да бъде изпълнено искането на протестиращите медицински сестри за две минимални работни заплати. Средната работна заплата на медицинските сестри за септември е между 700 и 900 лева, а брутното им възнаграждение е от 1100 до 1500 лева, отчете той. Това обаче далеч не важи за всички медицински сестри.

След среща при Борисов

По-късно през деня последва срещата при премиера, след която Ананиев отново обясни механизма на отпускането на парите от бюджета на Касата и на промяната на постановлението. И заяви категорично:

"Няма основание да си подавам оставката."

"Още на 15 юли в телевизията, която инициира този протест, в предаването "Лице в лице" аз ясно и категорично казах мотивите и защо тези 50 милиона стават 6 и останалите ще бъдат дадени от НЗОК", заяви той, визирайки бТВ, която съобщи за промяната в постановлението. На което журналист от залата репликира, че изказването му е било направено по време на финалните надписи на предаването и е останало нечуто от масовата публика.

Ананиев категорично отрече правителственото постановление за 50-те милиона да е било използвано, за да потуши масовите по това време протести на сестрите. И допълни, че специално при разговорите си с ръководствата на болниците е подчертавал, че средствата трябва да отидат за заплатите на този тип здравни работници.

На въпрос кога всички медицински сестри ще получат обещаните през юни 950 лева начална заплата, здравният министър даде да се разбере, че това евентуално може да се случи през следващата година - с гласуването на новия бюджет. 

"Ресурсът, който предвиждаме за следващата година е значително по-голям отколкото е сега. Той ще мине през нови цени, отразяващи реалните разходи, а не през обем дейност", заяви той.

И допълни, че се работело по нова методика на изчисление на заплатите в сектора, така че да има пропорционалност при заплащането при лекарите, сестрите и санитарите.

От Здравната каса пък смекчиха тона след срещата при Борисов. Управителят й д-р Дечо Дечев вече потвърди, че гласуваното увеличение по над 120 клинични пътеки, на обща сума 50 млн. лв. са се влели в здравната система.