Кандидатът за кмет на София на "Демократична България" Борислав Игнатов заяви, че най-големият проблем на столицата е корупцията. В предаването "Панорама" на БНТ той изтъкна, че може да се справи с този проблем в рамките на една година чрез дигитализация.

"Няма електронно управление. Безспорният проблем за хората е корупцията. Искаме да пресечем корупцията. Това ще стане чрез дигитализация. Сред нашите общински съветници има IT специалисти, в рамките на една година ще променим коренно общината и връзката й с гражданите", каза Игнатов.

Според него дори опонентите на "Демократична България" ще бъдат доволни от управлението на формацията.

"Ще направим София един прекрасен град за живеене, с прекрасно управление. Да се скъсат връзки, да се направи прозрачност. Корупцията изяжда парите, които би трябвало да са на тротоарите. Когато някой смуче обществения ресурс няма тротоари, няма детски ясли, няма градски транспорт", обясни Игнатов.

Той допълни, че политиката и експертността вървят ръка за ръка.

"Това е едно цяло. Трябват конкретни действия, но за да бъдат извършени трябва воля, доблест, честност.  Стремя се да обединя хората, за да стане този град европейска столица", каза Игнатов.

Той заяви, че "Демократична България" е истинската опозиция, която е бори за промяна.

Според Тома Биков (ГЕРБ) местната власт е най-прагматичната и тя засяга най-конкретните проблеми на хората.

"Всички избори дават нова политическа ситуация, дори когато препотвърждават старата", коментира Биков.

Според него десницата е призвана да създава стабилност и база за развитие. Като единствен опонент на ГЕРБ Биков посочи БСП. Той коментира и предстоящия малко преди местния вот избор на главен прокурор.

"Не сме съгласни да превръщаме жителите на столицата и на останалите градове заложници на темата с прокуратурата. Явяваме се в момента на местни избори. Ние сме една от малкото партии, която отказва да вземе отношение. Ние в тази битка не участваме. Това означава да се намесим в съдебната власт. Мястото на партиите не е в съдебната система", каза Биков.

Според Стефан Иванов (НФСБ) тези избори не са само местни.