Британската банка "Ейч Ес Би Си" (HSBC) планира да освободи до 10 000 служители като част от програма за съкращаване на разходите, с която новият временно изпълняващ длъжността главен изпълнителен директор Ноел Куин се опитва да спечели признание. Това съобщи в. "Файненшъл таймс", позовавайки се на двама информирани източници. Планът е един от най-амбициозните опити за намаляване на разходите от години, твърдят източниците, предава БТА.

Според тях крайният резултат ще бъде значително орязване на персонала на "Ейч Ес Би Си", наброяващ в момента към 238 000 души.

"От години знаем, че трябва да направим нещо за съкращаване на разходите, а най-големият компонент са хората и най-накрая се решихме на тази трудна стъпка", посочва един от източниците.

Източникът на "Файненшъл таймс" намеква, че съкращенията най-напред ще засегнат сътрудниците в Европа. 

"В ход е тежко преструктуриране. Питаме се защо имаме толкова много хора в Европа, след като имаме двуцифрена възвращаемост в Азия", казва източникът.

По-рано банката обяви планове да уволни 4700 души заради сложната ситуация, обусловена от ниските лихвени проценти, търговските конфликти и и несигурността около Брекзит. По информация на изданието тези съкращения са първата решителна крачка, предприета от Ноел Куин, който смени генералния изпълнителен директор Джон Флинт, подал оставка през август.

Това е поредна вълна на огромни съкращения на служители в банковия сектор в Европа само за няколко месеца. В началото на юли най-голямата банкова институция в Германия - "Дойче Банк" обяви програма кампания за драстично намаляване на персонала, според която се очаква за 3 години служителите на банката да намалеят с 18 000 души.