Търговските преговори на високо равнище между САЩ и Китай ще продължат тази седмица във Вашингтон, потвърди в понеделник Белият дом.

"Под ръководството на президента Доналд Тръмп, търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър и министърът на финансите Стивън Мнучин ще приветстват китайската делегация, ръководена от вицепремиера Лю Хъ за продължаване на търговските преговори между двете страни, започващи на 10-и октомври 2019-а година", заяви прес-секретарят на Белия дом Стефани Гришам, цитирана от БНР.

Тя добави, че "двете страни ще се стремят да надграждат разговорите на ниво заместник от последните седмици", като разговорите ще се съсредоточат върху шест основни теми като "принудителния трансфер на технологии, правата върху интелектуалната собственост, услугите, нетарифните бариери, селското стопанство и правоприлагането".

Междувременно агенция Блумбърг съобщи, че Китай не желае да подписва търговска сделка със Съединените щати, която да включва всички спорни теми, за които настоява американския президент Доналд Тръмп. Официалните представители на Пекин са стеснили значително обхвата на въпросите, които са готови да обсъдят на предстоящите по-късно тази седмица преговори с партньорите от Вашингтон. Изданието се позовава на свои неназовани източници в китайската администрация. 

Според Блумбърг лидерът на китайската търговска делегация, вицепремиерът Лю Хъ, е заявил наскоро, че Китай няма да се ангажира да реформира индустриалната си политика или политиката на правителствени субсидии - две от основните оплаквания от страна на администрацията на Тръмп.

Експертите смятат, че Китай може да спечели превес в предстоящите търговски преговори, тъй като президентът Доналд Тръмп се намира в разследване за импийчмънт, а икономическите данни на САЩ продължават да отслабват, съобщава финансовата агенция.

Според източници, запознати с въпроса, Пекин има намерение да "стесни" обхвата на провежданите преговори, като висшите китайски служители изглежда "не са склонни" да приемат едно широко споразумение, за което настоява администрацията на Белия дом.

Макар и непотвърдена, информацията на Блумбърг изглежда парира част от инвеститорските надежди, свързани с предстоящите по-късно през седмицата преговори, допринасяйки за днешно смесено до негативно представяне на световните фондови борси.