Жозеп Борел се зарече, че ако бъде избран за дипломат номер 1 на ЕС, първото му посещение ще бъде в Прищина.

Борел отправи обещанието си по време на изслушването му пред Комисията по външни работи в Европарламента.

Само допреди три месеца бе немислимо тези думи да излязат от устата на испанския външен министър – длъжност, която той все още заема. Мадрид не признава Косово поради опасения примерът да не зарази Каталуня. И точно преди година иберийската страна блокира декларация, която трябаше да бъде приета на срещата „ЕС-Западни Балкани“ в София. А тогавашният премиер Мариано Рахой бойкотира форума, като участва само във вечерята на европейските лидери.

Днес обаче Борел говори не като испански, а като европейски представител. Той бе номиниран през юли от Европейския съвет за върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност.

„Признаването е от компетенциите на отделните страни членки. Сърбия и Косово трябва да постигнат споразумение“, каза Борел и обяви като един от приоритетите интеграцията на Западните Балкани.

Логично той бе попитан и за Каталуня. Отгоре на всичко бъдещият дипломат номер 1 на ЕС е каталунец, но е заклет противник на отцепването на автономната област от Испания.

„Няма да кажа и дума за вътрешните проблеми на една страна, дори тя да е моята“, отговори Борел, с което изчерпа темата.

Сред другите му приоритети ще бъдат поддържането на санкциите на ЕС сещу Русия заради анексирането на Крим, стабилизирането на ситуацията в Либия и затягането на контрола върху оръжейния износ.

Борел смята за особено важно единството на съюза по отношение на мерките срещу Москва.

„Не можем да бъдем световен играч, ако не разрешим проблемите си у дома“, каза той, като имаше предвид редица противоречия между отделните страни членки, включително за връзките с Русия.

Съвсем различнообаче бе мнението на Жозеп Борел за санкциите срещу Венецуела. В отговор на въпрос на испански евродепутат  бъдещият първи дипломат на ЕС заяви, че не е необходимо да бъдат затягани санкциите срещу един народ, който и без това страда от мизерия. Което бе изтълкувано като нормална реакция – все пак Испания смята Латинска Америка за своя зона на влияние и няма намерение да отстъпва позицията си на водеща сила от ЕС в този регион.

Жозеп Борел не показа и намерение да променя позицията на ЕС за „Брекзит“.

„Никой не е бил задължаван да бъде член на Съюза. Който иска да си тръгне от него, може да го направи, ако намери вратата, през която да го направи“, каза той.