"То може да има и "няма такова предаване".

Така с ирония премиерът Бойко Борисов коментира пред бТВ новата формация на Слави Трифонов, именувала се "Няма такава държава". След което продължи да критикува.

"Човешката глупост е безкрайна. 1300 години държава, основана от нашите царе и ханове... Всеки може да си кръсти партията както иска. Няма такава държава - всяка вечер в най-гледаното време да си промотираш без пари партията, без никой да ти задава въпроси. Години наред си седиш и си говориш само от твое име. Къде има такава държава? Има ли друг да му е позволена тази безплатна реклама години наред. Сега вече е честно, досега не беше. Той седи от върха на своя пиедестал и дава оценки в най-гледаната телевизия в най-гледаното време. Е няма такава държава", каза Борисов.

И изтъкна, че Слави Трифонов е умен човек, защото знае откъде идва крахът на политиците - от хората, с които ще управляват. Премиерът уточни, че за новата политическа формация ще се разбере в действителност какво представлява, когато номинира кандидати за кметове, депутати и т.н. Засега познати са само сценаристите от "Шоуто на Слави", защото всяка вечер са били на екран.

Цветан Цветанов вече не ми липсва, каза още Борисов в отговор на въпрос за бившия втори в ГЕРБ.

"Той имаше функция в партията. Г-н Цветанов, когато се кандидатирах за кмет, въобще го нямаше тогава. Нито трябва да се надценява моята роля, нито на Цветанов. И ние сме били малко артисти за пред публиката. Една партия - обликът й не се гради от един човек", каза Борисов.

И уточни, че Цветанов "не му липсва" след интервютата, които даде от основаването на неправителстваната си организация насам.

"Изговори глупости, които не му правят чест. Той по-добре от много други знае за какво става въпрос. Не очаквах толкова бързо да излезе и да заговори срещу колегите и срещу партията", каза Борисов.

Той заяви, че не е вярно, че ГЕРБ отстъпва смесените райони на ДПС, каквото бе едно от твърденията на Цветанов. Според Борисов неговата партия води битка с ДПС в смесените райони, а БСП я няма там.

Премиерът коментира и битката за София, където ГЕРБ отново номинира Йорданка Фандъкова за кмет. Срещу нея се изправя Мая Манолова - независима, подкрепена и от БСП.

"Ако Фандъкова загуби - ще се пише на софиянци", каза Борисов.

И изтъкна, че в София са се направили много неща през последните 10 години:

"Нямаше един работещ фонтан, нямаше метро, осветление, нямаше нищо, съсипан град, нямаше паркове, не се косеше тревата. Ще е загуба най-вече за тях (за софиянци - б.р.)."

Той заяви, че не се меси в изборите към този момент.

"Имам работа, оправят се достатъчно добре. Фандъкова сама си избра листата, сама си прави кампанията, тя сама управляваше, опитаха се да й вменят нашата сянка", каза Борисов.

Той призна, че на евроизборите е видял "краха в очите на хората". Което го принудило да вземе кампанията на ръчно управление - от джипа (ЦИК не видя в това предизборна кампания, б.р.).

"Апартаментгейт ни разби, тежко репутационно ни удари. Тези асансьори, къщи за гости... Колко министри, зам.-министри, депутати отстраних, за да са убедени хората, че това е случайно, а не е стил. Победата на изборите показва, че хората повярваха", каза Борисов.

Според него "БСП са като кукувици, търсят къде да снесат по едно яйчице".

"Може ли да си партия и да нямаш кандидат за София? Загуби достойно, поздрави победителя", каза Борисов.

Според него "битката за София е завършила, преди да е започнала", защото "г-жа Манолова няма група за общински съветници". С коментара си той загатна, че Манолова няма да получи подкрепа от местните парламентаристи на ГЕРБ, което би вързало ръцете й като градоуправник.

Борисов коментира и избора на главен прокурор. Той заяви, че "когато Христо Иванов беше правосъден министър" (във второто правителство на Борисов - б.р.), законът е бил направен така, че прокурорската и съдийската колегия си избират ръководството. В отговор на въпрос за това ГЕРБ ли си избра Цацаров, Борисов каза, че е предпочитал Бойко Найденов пред Сотир Цацаров за главен прокурор, защото с него бил работил като зам. главен прокурор. Все пак изтъкна, че изборът на Цацаров е бил добър.

"Той направи успешен мандат. Сега прокурорите са си избрали този кандидат за главен прокурор. Я представете си ние като правителство да си бяхме изпратили партиен кандидат? Примерно Емил Радев. Ами ако стане? Политическите партии трябва да оставят прокурорите да си изберат, които преценят", каза Борисов.

И към момента обаче 11 души във ВСС от общо 25 се избират пряко от парламента.

Борисов каза, че работи добре с Иван Гешев като зам. главен прокурор. Гешев е единствената номинация за наследник на Цацаров.

За бившия председател на антикорупционната комисия Пламен Георгиев Борисов обясни, че "той работи добре, умен човек е". И повтори, че Георгиев се е съгласил да си бутне незаконните навеси на терасата след негов ултиматум. Както е известно, експредседателят на КПКОНПИ има незаконни постройки на терасата си, които отказа да събори и подаде жалба срещу заповедта на столичния район. Междувременно правителството реши да го изпрати като консул в Испания.

На въпрос защо Георгиев е пратен точно консул във Валенсия, Борисов заяви:

"Във всички бели държави такива хора на такива позиции се оставят няколко години на друга работа. Не знам испански, за да му дам оценка. Може да помоля моя приятел Христо Стоичков да го изпита на испански", каза Борисов.

По темата "Македония" Борисов заяви, че е много по-добре съседът ти да е в ЕС и НАТО.

"Коя история ще ни вземат? Коя? Вкарваме, вдигаме такъв шум и истерия за неща, които във всекидневието нямат никакво значение. Милите ни колеги от Македония да седнат, да се съгласят с това, което нашата историческа комисия иска, за да ми отвържат ръцете, за да им помагам", каза Борисов.

Премиерът коментира и протестите на медицинските сестри. Той изтъкна, че за 10 години парите за здравеопазване са се повишили два пъти - от 2,5 млрд. лв. на 5,2 млрд. лв. И отрече да е подвеждал някога сестрите.

"Не може докторът да получава 50 хил. лв., а медицинската сестра 1000 лв.", каза още Борисов.

Той коментира и напрежението в някои ромски махали в страната заради слух, че децата на ромите ще бъдат отнети.

"Има цели щабове, които мислят каква мръсотия да се направи. Така беше "Коситнброд", Истанбулската конвенция, така бяха козичките, африканската чума", каза Борисов.

Той попита "какво държавата ще ги прави тези деца, къде ще ги настани". И изтъкна, че трябва да има държавна закрила срещу родители, които не се грижат за децата си или пък ги подлагат на насилие. Борисов каза, че ДАНС вече е сезирана по случая и ще хване виновните, които определи като "разни пастори партийни".

"50 хил. деца повече вкарахме в класните стаи. Това е един от големите ни успехи", каза Борисов.