Немската технологична компания Bosch ("Бош") откри свой инженеринг център в София Тех парк днес. Новият център ще се съсредоточи в производството и разработването на софтуер за бъдещето развитие на автомобилостроенето. На откриването присъства и премиерът Бойко Борисов. 

По време на официалната церемония по откриването беше направена демонстрация на автоматизиран автомобил, който, използвайки специално разработен софтуер, запомня траекторията, по която се е движел и успява сам да се върне обратно и да паркира. Освен това колата отчита всяка опасност на пътя и спира при регистрирано препятствие, ако прецени, че има опасност от произшествие.

Според ръководството на компанията до 2023 г. в нея ще започнат работа над 500 висококвалифицирани инженери. Всички компоненти от системите, които ще разработва фирмата в София, ще се произвеждат в България. Целта на центъра е да се превърне във водещ ИТ глобален софтуерен доставчик на производителите на автомобили. Това пък от своя страна би могло да бъде повод за привличане на стратегически инвеститори в България, коментират от правителствената информационна служба.

Борисов лично изпробва новата технология на "Бош" и веднага след като слезе от колата, коментира:

" Това е много добро за тези, които не могат да паркират."