Потребителите на софтуер на Adobe във Венецуела остават без достъп до продуктите на компанията, съобщи Gizmodo. Причината са санкциите на САЩ срещу режима на Мадуро.

Всички венецуелци, които имат абонамент към програми за обработка на снимки и видео като Adobe Photoshop, Illustrator, Premiere, After Effects и която и да е друга програма от пакета на компанията, са получили имейл с предупреждение, че акаунтът им ще бъде спрян и изтрит скоро.

Миналата седмица американският президент Доналд Тръмп нареди замразяване на всички авоари в САЩ на венецуелското правителство. Като мотив за мярката той изтъква "продължаващата узурпация на властта от нелегитимния режим на Николас Мадуро". 

Adobe се съобразяват с изпълнителната заповед на президента, която включва и забрана на всички американски компании да осъществяват какъвто и да е бизнес във Венецуела.

Лошата новина е, че потребителите в южноамериканската страна няма да получат парите си обратно, защото изпълнителната заповед забранява и това. За тях няма да са достъпни дори безплатните версии на програмите.

Освен това, някои венецуелци, живеещи извън родината си, също са получили такъв имейл. Засега не е ясно дали Adobe ще блокира и техните акаунти.

Пакетите на Adobe са индустриален стандарт - но също така и софтуер, който изключително често се ползва нелегално, така че това едва ли ще затрудни наистина венецуелците. След като компанията няма присъствие в страната, тя няма и как да ги преследва за ползване на пиратско копие. Това означава, че загубата ще е реално само за американската софтуерна компания.