Доскоро уреждането на телефонен разговор с президента на САЩ се смяташе за дипломатическа победа. Разговорите обаче все по-често са съпътствани от сериозни рискове, от изтичане на стенограми до вътрешнополитическа критична реакция и съветниците стават все по-предпазливи, коментира Люк Бейкър от Ройтерс.
Последиците от телефонния разговор от 25 юли между президента на САЩ Доналд Тръмп и украинския президент Володимир Зеленски още отекват в Киев и доведоха до започване на разследване за импийчмънт във Вашингтон.

Водещите разследването американски конгресмени сега искат достъп до телефонните разговори на Тръмп с руския президент Владимир Путин и някои други световни лидери, като председателят на комисията за разузнаването на Камарата на представителите се аргументира с безпокойства, че Тръмп може да е изложил на опасност националната сигурност.

"Хората трябва да свикнат с факта, че телефонен разговор с Тръмп не е като телефонен разговор с някой нормален лидер", каза Жерар Аро, който до юни беше посланик на Франция във Вашингтон и е помагал при организирането на редица телефонни разговори между президента Еманюел Макрон и Белия дом.

За всеки световен лидер, който е разговарял с Тръмп, мисълта, че дословни стенограми може да бъдат публикувани, е тревожна и това вероятно ще се отрази на начина, по който подобни разговори, които са важна съставна част на международната дипломация, ще протичат занапред.
Аро все пак намекна, че изтичането на информация е може би най-малката грижа за лидерите, и спомена склонността на Тръмп да се отплесва в неочаквани посоки, обърквайки събеседника си.

"Ако искате да постигнете напредък в политиката, това е същински проблем. Всеки държавен и правителствен ръководител е трябвало да се приспособи към тази липса на диалог. Всичко подготвено отива по дяволите", каза той.

Ще се внимава повече

Може да се каже, че предупредителните знаци присъстваха от самото начало. Няколко дни след встъпването в длъжност на Тръмп през януари 2017 г., той разговаря по телефона с тогавашния австралийски премиер Малкълм Търнбул. По едно време в напрегнатия разговор Тръмп каза на Търнбул "Вие сте по-лош от мен" и се оплака, че от сключено между САЩ и Австралия миграционно споразумение "излиза, че съм тъпак".
Стенограмата изтече във вестник "Вашингтон пост" и създаде на Търнбул проблеми у дома заради твърдата му позиция против имиграцията.

Миналата седмица Държавният департамент на САЩ потвърди, че Тръмп е разговарял и с други лидери освен Зеленски с молба да помогнат на министъра на правосъдието Уилям Бар за разследването на произхода на извършеното от Робърт Мълър разследване на ролята на Русия в президентските избори от 2016 г.
Лидерите не бяха посочени поименно, но австралийският премиер Скот Морисън потвърди, че е обсъдил темата с Тръмп. Британското правителство каза, че Тръмп е разговарял с премиера Борис Джонсън ден след разговора си със Зеленски, но изброи други теми на обсъждане.
Телефонен разговор с президента на САЩ преди беше като да спечелиш джакпота за световните лидери, но Тръмп преобърна тази мисъл наопаки, каза международният директор на аналитичния център Кралски Обединен институт за изследвания в областта на отбраната Джонатан Аял.

"Да говориш с президента по телефона е много рисковано. Много е трудно тези обаждания да бъдат избегнати, но сега правителствените ръководители ще внимават повече какво казват на Тръмп", каза той.

Не е толкова добре да се говори

За разговорите между лидери са необходими часове на предварителна подготовка и брифинг, като съветници изготвят встъпителни изказвания, теми за обсъждане, отговори на проблемни въпроси, които биха могли да изникнат и конкретни политики, по които се търси сътрудничество. Редица хора слушат тези разговори, като някои водят записки и изготвят стенограма, която се раздава на заинтересованите правителствени ведомства, за да може да се предприемат действия.

Бивш премиер на страна от ЕС каза, че ако разговаряше с Тръмп сега, щеше много да внимава да не се отклонява от темата, дори ако това значи, че няма да успее да изгради добри лични отношения с Тръмп, който е склонен да търси допирни точки, като говоренето за голф, и използва много разговорен език.

"Разбира се, че човек иска да е в добри отношения с президента на САЩ, но в сегашната обстановка най-добре да се придържа към сценария и да запазва съвсем официален тон", каза бившият лидер, който пожела анонимност, за да няма отражение върху отношенията на страната му със САЩ.

Високопоставен дипломат, който често планира и присъства на телефонни разговори между своя премиер и други световни лидери, каза, че изтичането на информация винаги е повод за безпокойство, но партийната политика е нов риск.

"Това са важни подготвени събития. Човек иска разговорът да премине както трябва, да изложи становищата си и да постигне напредък в отношенията. Това става по-трудно (с Тръмп). Не е толкова предвидимо. Грижливото планиране може да бъде отклонено от неочаквана забележка", каза той.

Дипломатът каза, че събеседниците на Тръмп трябва да са делови и да се придържат "само към фактите", избягвайки разговори като този със Зеленски, в който украинският президент на моменти звучи почти като подмазвач.
Аро наблегна на този елемент и каза, че е посъветвал Макрон да не реагира на провокациите на Тръмп.

"Съветът ми към Макрон беше да не реагира, поне в Туитър, защото Тръмп ще отвърне с нови и нови туитове и накрая другият човек ще загуби", каза той.

Отношенията на Великобритания със САЩ още страдат от изтичането през юли в британски вестник на силно критична към Тръмп дипломатическа грама на бившия британски посланик в САЩ Ким Дарък.
В отговор Тръмп нарече в Туитър Дарък "чалнат" и "много глупав". Посланикът подаде оставка няколко дни по-късно.

"Дипломатите не могат да си вършат работата, ако има съществен риск техните честни, неподправени преценки да изтекат в медиите", каза бившият британски посланик във Вашингтон и Париж Питър Уестмакот.

"Дипломатите имат нужда да знаят, че това не е станало новата норма", добави той.

БТА