Първата среща на "Жокера" с публиката преди месец беше повече от победоносна. Осемминутните овации на крака от придирчивата фестивална публика след премиерната прожекция във Венеция, виковете "Браво" от пресконференцията, първите възторжени отзиви и, разбира се, спечелването на "Златния лъв" (за първи път от филм с комиксов герой) предизвикаха нездрав ентусиазъм и прекомерни очаквания за някакво едва ли не историческо киноявление. Това се изрази в безумния първоначален зрителски рейтинг от 9.7 точки в Imdb от 4000 души. В момента е 9.0 от 160 хиляди зрители (за сравнение "Кръстникът" е оценен с 9.2, при това от 1.5 млн. зрители). После дойдоха тревогите.

Още преди миналия уикенд филмът с Хоакин Финикс в главната роля да тръгне в широко разпространение, биографията на един от най-известните кино-злодеи предизвика и опасения и тревоги сред американски военни, жертви на въоръжени нападения и правозащитници, пише Би Би Си. А щом тръгна, се възмутиха и критициците – или поне повечето от тях.

С какво "Жокера" възмути критиците?

Насилие и психични заболявания

Филмът разказва историята на уличния клоун Артър Флек. Той не е приет нито от обществото, нито от жената, която харесва, поради което попада в психиатрична болница. След изписването му го връхлитат нови беди, започва личностен разпад и Флек се впуска в насилие.

Този разказ може да бъде възприет като "безотговорна пропаганда", казват критиците – бял, самотен мъж, който намира изход от житейските трудности в радикализма и стрелбата по хора.

"Опива ли се Жокера от начина си на живот, или се ужасява от него? Има ли изобщо разлика?", се пита в рецензията на "Венити Феър".

В списание "Тайм" критикуват режисьора Тод Филипс за това, че показва Жокера не като маниак-убиец, а като аутсайдер-антигерой, с което буди симпатиите на самотните бели мъже, готови да се поддадат на насилствените си импулси.

Десетина дни преди премиерата роднини на жертвите на Джеймс Холмс – маниак, открил стрелба по време на прожекция на "Черния рицар" през 2012 г. написаха в отворено писмо, че изпълненият с насилие сюжет, в който историята е представена частично от гледна точка на агресора, предизвиква у тях тревога.

Главният герой на "Жокера" напомня на Джеймс Холмс, заяви Санди Филипс, изгубила през 2012-а дъщеря си.

"Не ми трябва да виждам снимка на Холмс. Гледам рекламите на "Жокера" и виждам лицето на убиец", казва Филипс пред "Холивуд Рипортър".

В някои поделения в Тексас военните предупредиха личния състав за възможни атаки по време на прожекциите на "Жокера". Говори се за прихванати разговори на тази тема в дарк нета – възможно планиране на атаки срещу киносалони по време на прожекции на филма.

Здравни организации изразиха загриженост за това как филмът представя психично болен човек:

"Такива драматични изображения на болни хора обикновено са преувеличени и дезинформират зрителя. В по-голямата си част хората с психически проблеми не са опасни за обществото. Освен това най-често те са жертва на насилие, а не престъпници", заяви говорител на британската фондация "Time to Change", която се бори с дискриминацията срещу психично болни хора.

Собствениците на киносалони в САЩ също изразиха опасения, че премиерата на „Жокера“ може да провокира насилие по време на прожекции. Но тревогите им явно не чак толкова големи, колкото очакваните печалби и те не се отказват от прожекциите.

Създателите на филма отговарят

Очаквано, режисьорът Тод Филипс и актьорът на Хоакин Финикс защитават своя герой.

"Направихме филм за измислен герой, който живее в измислен свят. Надяваме се, че хората ще го приемат такъв, какъвто е", каза Филипс в интервю за "Венити Феър".

На въпроса дали е възможно "Жокера" да провокира към насилие, както се случи през 2012 г. в Аврора, Тод Филипс отговаря, че "в днешния развален свят всичко може да предизвика насилие. Не обвинявайте филмите".

"Хубаво е, когато киното кара зрителя да се чувства неудобно или му предлага различни гледни точки – казва Финикс. – Ето защо исках да участвам в този филм. Не ми беше лесно".

В шумотевицата около филма създателите обвиняват леви активисти, които атакуват, дори преди да са го гледали.

"Това, което ме изненадва в дискусиите за този филм, е колко лесно ултра левите започват да звучат като ултра десните и да се вписват в техния дневен ред", каза Филипс.

Триумфалният смях на Жокера

Критиците могат да се възмущават, военните да се опасяват, гражданите да се притесняват, но продуцентите вероятно са напълно щастливи, защото с приходи от 93.5 млн. долара през първия си уикенд "Жокера" стана най-касовата октомврийска премиера в историята на американското кино. Хоакин Финикс пък има сериозни основания да се надява, че в нощта на 9 февруари, когато раздават оскарите, идиотският му смях ще кънти победоносно в "Долби тиътър". За неговата игра всички са единодушни – тя е за "Оскар".

Площад Славейков