Американската корпорация "Джонсън & Джонсън" (Johnson & Johnson) е осъдена да плати наказателно обезщетение от 8 милиарда долара за странични въздействия на антипсихотичното лекарство риспердал, с което се свързва нарастването на гърдите при мъже, използвали препарата, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Съдът във Филаделфия отсъди в полза на ицеща Никълъс Мъри. Според адвоката му приемът на лекарството е свързан с увеличаването на млечните жлези - нелечимо състояние, известно като "гинекомастия". Това е само първото от хилядите дела срещу риспердал, заведени пред съда във Филаделфия, отбелязва Ройтерс. Медикаментът се предписва при шизофрения, биполярно разстройство и други психотични състояния. 

Мъри е започнал да взема риспердал още през далечната 2003 година. Тогава лекарите започнали да му изписват лекарството, след като му е поставена диагноза от аутистичния спектър. Той започва първото си дело срещу компанията през 2014 година, а година по-късно съдът му присъжда компенсация от 1,75 млн. долара. Според журито корпорацията е била твърде небрежна, като не е предупредила за риска от гинекомастия. Апелативният съд потвърждава присъдата, но я намалява на 680 000 долара. Мъри обаче е недоволен и завежда ново дело, като изисква нови медицински експертизи и така се стига до сегашното решение.

Според "Джонсън & Джонсън" присъдената сума е "непропорционално голяма" предвид първоначално определеното обезщетение от 680 000 долара, допълва Франс прес. Компанията изрази твърдо намерение да обжалва решението.

Намаляването на наказанието е напълно възможно поне според професор Карл Тобаяс от правния факултет на университета "Ричмънт". По думите му с тази огромна присъда съдебните заседатели са изпратили послание към големите корпорации, които продължават да не се съобразяват със страничните ефекти на техните продукти, стига те да носят печалби. 

Риспердал е одобрен за лечение на възрастни хора през 1993 година от американските регулатори и само за 2018 г. продажбите му са донесли 737 млн. долара.

Припомняме, че друг фармацевтичен гигант - "Пардю фарма", производител на широкоразпространеното болкоуспокояващо оксиконтин, подаде молба за защита от фалит в средата на септември. Компанията беше принудена да се защити по този начин от хилядите съдебни дела срещу нея заради участието в създаването на безпрецедентната опиоидна криза в САЩ. "Джонсън & Джонсън" беше втората компания, принудена да се защитава по обвинение за участие в кризата. В началото на август гигантът в бизнеса сключи извънсъдебни споразумения за обезщетения на стойност 572 млн. долара.