Не Сотир Цацаров и не шефовете на Софийска градска и Специализираната прокуратура - където Иван Гешев е работил, ще отговорят на писмо на Лозан Панов за качествата на кандидата. Това ще направи Комисията по атестиране и конкурси (КАК) на Прокурорската колегия.

Решението беше взето днес на заседание на самата колегия, която бе вкарала като точка в дневния ред писмото на Панов.

Колегията се занима с това, след като председателят на ВКС се поинтересува за качеството на работа на Гешев, за правните му познания, а в писмото имаше намеци за езика му и т.н. После той поясни пред медиите, че се интересувал, за да направи информиран избор като член на Пленума на ВСС, който трябва да гласува новия главен прокурор на 24 октомври.

Гешев пък коментира, че Панов имал фиксация...

От думите на Сотир Цацаров днес стана ясно, че още на 3 октомври - денят на пристигането му, той е препратил писмото към Прокурорската колегия на ВСС.

Съображенията му били следните:

"Както казах, писмото е адресирано до мен, останалите адресати - или "субекти" на писмото, както ги нарича г-н Панов публично в едно свое изказване, са посочени като такива, до които е изпратено копие.

С оглед искането, така както е поставено в писмото и с оглед описаните в него съображения, очевидно се претендира информация, която информация касае процедурата по избор на главен прокурор и дейността на кандидата за главен прокурор в рамките на тази процедура.

Аз съм абсолютно сигурен, че на автора на това писмо е напълно известна тази процедура, както и възможните източници на информация. В рамките на тази процедура нито главният прокурор, нито административните ръководители на Специализираната и на Градска прокуратура са органи, които участват и съответно - органи, които могат да предоставят информация.

Такива органи са Пленумът, съответно Прокурорската колегия и комисиите – Комисия по атестирането и конкурсите и Комисия "Професионална етика", с оглед на естеството на информацията, която се претендира.

И с оглед на това писмото е препратено от мен по компетентност, за да бъде разгледано днес."

След Цацаров се включи само и Даниела Машева - шеф на КАК, която предложи да се гласува писмото да бъде препратено на комисията й.

Тя ще информира питащия за:

- броя и вида на внесените в съда прокурорски актове от Гешев;

- броя на осъдените лица (или по-скоро поясняване за това, че става въпрос за осъдени с влязъл в сила съдебен акт);

- материалите от последната атестация на кандидата, заедно с приложенията към нея, на базата, на които е направена преценка.

На стана ясно дали ще се пита Етичната комисия за нещо.

Така и се гласува - с пълно единодушие с 11:0 КАК ще предостави " на Панов въпросните данни.

Изкавания нямаше, само мълчаливо единомислие.

След заседанието пред медиите Машева обяви, че комисията ще се занимае с въпроса за обема и вида на информацията, която ще даде, във вторник на следващото си заседание. Тя напомни, че последната атестация на кандидата за главен прокурор е възможно най-високата "много добър" и не виждала причини да се преразглежда.

Тя обеща още на Панов да бъдат предоставени брой и вид на внесените от Гешев съдебни актове, данни за постигнати споразумения, предложения за адиминстративни наказания и др.