Американската компания Blizzard Entertainment се сблъска с бурни реакции на своите фенове и потребители, след като блокира професионален геймър и му отне вече спечелена награда. Причината - Чунг Вай, познат с прякора си Блицчунг (Blitzchung), изказал подкрепа за протестите в Хонконг.

В интервю след играта, излъчвано на живо в официалния канал на Blizzard за играта Hearthstone, Блицчунг, който е от Хонконг, се появил с маска с въздушен филтър, подобна на тези, които носят протестиращите. Геймърът вдигнал маската и извикал:

"Освободете Хонконг, революцията на нашата епоха!"

Двамата водещи навеждат глави и гледат надолу, в опит да се дистанцират от изказването му. Те са уволнени, става ясно от съобщение на Blizzard по-късно, а видеото е свалено. Пред геймърското издание Inven Global Блицчунг обяснява, че чувствал като свой дълг да изкаже подкрепа за протеста и да привлече внимание към него.

"Знам какво означават действията ми по време на стрийма. Може да ми създаде много проблеми, дори личната ми безопасност в реалния живот", заявил той.

Снощи Blizzard обявиха, че Блицчунг има 1 година забрана да участва в състезанието Grandmasters esports, както и че губи вече спечелена солидна сума. Блицчунг коментира пред "Асошиейтед прес":

"Не съжалявам, че го казах. Дори сега, не съжалявам въобще."

Компанията обяснява решението си с правило, според което ако играч извърши нещо, което те преценят, че обижда част или група от обществото, могат да го премахнат от състезанието и да намалят натрупаните му награди до 0 долара. 

Blizzard е базирана в САЩ, където правото на свободно изразяване е защитено от Първата поправка на конституцията, но освен това има партньорство с китайски инвеститор - Tencent. Китай има политика да разрешава продажбите само на определен брой игри годишно на чужди компании, затова американските производители на игри често си партнират с местни, за да избегнат лицензионния протест.

Но ако компанията защити позициите си в Поднебесната империя, същото не важи за останалия свят. Според хиляди потребители решението е "поставяне на парите над човешките права", "Blizzard са загубили принципите и гръбнака си", "Blizzard трябва да се премести в Китай".

И най-вече хиляди пишат, че изтриват популярни заглавия на компанията като Overwatch, Hearthstone (на която се е състезавал Блицчунг), World of Warcraft и други, както и че спират абонаментите си. Това може да доведе до огромни загуби за компанията, която след по-малко от 3 седмици организира ежегодната си конференция BlizzCon.

Междувременно гейминг старт-ъп в Сидни - Gods Unchained - обяви, че ще възстанови наградата на Блицчунг и му отправя покана за техен турнир. 

Страховете на Blizzard не са безпричинни - наскоро Китай забрани известния анимационен сериал South Park заради епизод, посветен на протестите и изхвърли компютърните игри на NBA от магазините си след коментар в подкрепа на хонконгци от главния мениджър на "Хюстън Рокетс".