Британският премиер Борис Джонсън изрази разочарованието си от решението на Вашингтон да наложи мита върху британски и европейски продукти и поиска от президента на САЩ Доналд Тръмп да се откаже от тях, предаде АФП, цитирана от БТА.

След решението на Световната търговска организация в полза на Вашингтон по делото за европейските субсидии за "Еърбъс" (Airbus), оценени като незаконни, САЩ обявиха преди седмица, че ще въведат наказателни мита от 18 октомври на европейски внос за 7,5 милиарда долара.

Британският премиер, който е разговарял с Тръмп вчера, подчерта, че решението на САЩ би било "вредно" за редица сектори и най-вече за производството на уиски. Джонсън настоя да не се налагат тези мита.

На няколко пъти президентът на САЩ залъгваше Великобритания с амбициозно споразумение за свободна търговия след излизането й от ЕС, предвидено за 31 октомври, отбелязва АФП. Новите мерки обаче по никакъв начин не показват, че американската администрация ще има различно отношение към Лондон след "Брекзит". 

Голяма част от санкциите ще бъдат приложени за внос от Франция, Германия, Испания и Великобритания - четирите страни, които са в основата на "незаконните" субсидии, давани на европейския самолетостроителен консорциум, според офиса на постоянния търговски представител на САЩ.

ЕС обеща да отговори на този удар със санкции, надявайки се в същото време да бъде постигнато приятелско споразумение, за да се избегне ескалацията в една търговска война, която би била вредна и за двете страни, разделяни от Атлантика. Основната цел е ЕС да бъде сплотен, заяви тази сутрин в ефира на френското Радио класик министърът на зеделието на Франция Дидие Гийом, цитиран от АФП.

"Американците бяха злонамерени, защото искат да разединят Европа. На нас ни обмитяват виното, а това е катастрофа за лозарството, в Италия - под удара им попадна сиренето", каза Гийом.

По думите му ако американската администрация беше посегнала на шампанското и коняка, то проблемът нямаше да е сериозен, защото производителите им имат ресурси да се справят с натиска. Винарството обаче е силно зависимо от твърде много фактори като дългия период на производство, климат и специфични умения. В този смисъл допълнителните налози върху виното могат да имат катастрофален ефект върху сектора.

Необходимо е Европейската комисия да окаже помощ на тези производства, ако митата бъдат въведени. В противен случай това ще е краят на много сектори във винопроизводството, заяви френският земеделски министър.

В същото време френският министър на икономиката беше още по-краен и заяви пред Ройтерс, че ако спорът не бъде решен, ЕС ще е длъжен да предприеме ответни мерки. 

"Американската администрация трябва да знае, че ако няма уреждане (на спора - бел. ред.), Европа няма да има друг избор, освен да отвърне със същото и да въведе санкции", каза Льо Мер пред журналисти в кулоарите на срещата на финансовите министри от ЕС в Люксембург.

Както Клуб Z писа преди време, има сериозна възможност България също да бъде сериозно засегната от предстоящите американски мита. Застрашени са най-вече българският износ на сирене, кашкавал, други млечни продукти, както и някои плодове като черешите.