27-годишният германец Щефан Б. е нападателят от Хале, който вчера се опита да влезе в синагогата на града, въоръжен с автомат, големи количества взривове и гранати. Мъжът е арестуван в ранния следобед. Той успя да убие двама случайни минувачи и само дефект в оръжието му е спасило десетки други от смърт.

Убиецът бил самотник, нямал приятели и прекарвал времето си в интернет. Родителите му са разведени. В дома му властите откриха антисемитски призиви. Бащата коментира пред „Билд“, че е в шок от случилото се.

„Той се промени, изолира се, непрекъснато се проваляше в живота си и обвиняваше другите за това, никога себе си. Не приемаше съвети и помощ от никого. Не можех по никакъв начин да установя добра връзка с него, майка му също“, разказва той.

Целта на Щефан Б. е била да убие колкото се може повече хора и той се е подготвял дълго време за атаката, съобщиха разследващите. Мотивите са антисеметизъм, а младият мъж е имал и крайнодесни схващания. В деня на нападението в синагогата в Хале е имало между 80 и 100 души, които се събрали да празнуват най-големия еврейски празник Йом Кипур.

„Той се опита да нахлуе, но заключихме вратата и мъжът не успя да я отвори. Стреля по нея, стреля по прозорците. Господ ни предпази“, разказа председателят на еврейската общност в Хале Макс Привороцки.

Хората изпаднали в паника, наложило се лекари да помогнат на някои от тях, когато всичко приключило. Вбесен от това, че не е влязъл в синагогата, Щефан нахлул в дюнерджийницата отсреща. Той бил облечен в маскировъчни дрехи, носел каска, на която прикрепил камера. Цялата атака е стриймвана в интернет. На записа се вижда как момче на 20 години се опитва да се скрие между хладилниците в дюнерджийницата и моли за живота си. Убиецът насочва оръжието към него и стрея многократно. Това е първата му жертва. След това излиза и насочва автомата към пощенски куриер. Оръжието обаче засича и куриерът успява да избяга. Автоматът засича многократно и това спасява още дузина минувачи. Не и жена, която в този момент се намира до еврейските гробища. Убиецът я прострелва и тя умира на място.

Днес в Хале пристигна президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер. Той положи венец пред синагогата и заяви:

„Това е ден на срам и позор. Който продължава и след този случай да показва дори искра от разбиране към крайнодесните настроения, който е готов да оправдае расовата омраза и който мотивира политически готовността на други да упражняват насилие над хора от други религии или пък оправдава убийството на политически представители – ако си спомним за случая с Валтер Любке, той също е виновен за тези убийства!“

Щайнмайер призова германците да защитят еврейската общност в страната.

Още по-конкретни думи намери вътрешният министър на Бавария Йоахим Херман. Той директно обвини за станалото популистката партия „Алтернатива за Германия“ и лидерът й в провинция Тюрингия Бьорн Хьоке. „Хьоке е този, който е отговорен за възраждането на антисемитизма в страната ни“, категоричен бе Херман, припомняйки скандалните прояви на Хьоке, при които той отрече холокоста и се подигра на еврейски паметници в памет на жертвите на геноцида.