Евродепутатите от БСП се въздържаха вчера при гласуването на резолюция на Европейския парламент в Брюксел за външната намеса в избори и дезинформацията в националните и европейските демократични процеси.

Четирима от общо петима представители на българските социалисти се въздържаха, както е видно от протокола. Това са Петър Витанов, Иво Христов, Цветелина Пенкова и Елена Йончева.

А Сергей Станишев, който е социалист номер 1 на Европа, изобщо не е участвал в гласуването.

Двама наши депутати от Европейската народна партия (ЕНП) също не са участвали във вота. Това са Александър Йорданов (СДС) и Емил Радев (ГЕРБ).

Останалите 10 български представители са подкрепили резолюцията.

Преди по-малко от месец – на 19 септември, БСП се оказа единствената социалистическа партия, която не подкрепи приетата с голямо мнозинство резолюция на ЕП по повод 80 г. от Втората световна война. Трима нейни представители гласуваха против, Иво Христов се въздържа, а Елена Йончева не участва във вота.

Вчерашната резолюция бе приета с 469 гласа „за“, 143 гласа „против“ и 47 гласа „въздържал се“. Дебатът по въпроса бе воден на 17 септември, на пленарна сеся в Страсбург.

Сред противниците й бяха всички депутати без един от крайната десница (защо - виж по-надолу), както и почти всички от "Партия Брекзит" начело с лидера й Найджъл Фараж.

Външната намеса в изборите представлява сериозна заплаха за европейските демократични общества в полза на антиевропейски, десни екстремистки и популистки сили, предупреждават евродепутатите. Според тях опитите за намеса в процеса за вземане на решения в ЕС излага европейските демократични общества на риск.

Те настояват за законодателство за предотвратяване на хибридните заплахи.

Неясно партийно финансиране

Чуждестранната намеса следва систематичен модел, като става въпрос за кампании в социалните медии, кибератаки срещу инфраструктурата, свързана с избори, или финансова подкрепа за политически партии преди важни национални и европейски избори. И всичко е в полза на антиевропейски и популистки сили.

Макар в страните от ЕС да има пълна или частична забрана за чуждестранни дарения за партии и кандидати, „играчи“ от чужбина намират начин да заобиколят тези правила. В резолюцията се споменават случаите с френския Национален сбор, взел заем от чуждестранна (руска- б.р.) банка, и разкрития в медии, уличаващи италианската „Лига“ в получаване на пари от Русия и австрийската Партия на свободата в даването на обществени поръчки срещу подкрепа от руски инвеститор. Същото се отнася и за кампанията за „Брекзит“ във Великобритания.

998 случая на дезинформация от Русия

Руската пропаганда има изключително опасен характер, се казва още в резолюцията. От януари досега този феномен се е удвоил в сравнение със същия период през 2018 г. И от началото на годината случаите са 998.

Евродепутатите също категорично осъждат агресивните действия от държави извън ЕС, които се опитват да подкопаят суверенитета на страните от Западните Балкани в процес на присъединяване към Съюза и държавите от Източното партньорство. В резолюцията те са посочени като „държавни и недържавни субекти от трети държави“. Предложено бе изменение, в която вместо тези субекти да бъдат назовани Китай, Иран, Северна Корея и Венецуела. То обаче не бе прието.

Евродепутатите призоваха за превръщането на Оперативната група на ЕС за стратегическа комуникация с Източното съседство (East StratCom Task Force) в постоянна структура със значително по-голямо финансиране. Те настояха също интернет компаниите и социалните медии да сътрудничат в борбата с дезинформацията, без да подкопават свободата на словото, а ЕС да разработи правна рамка за противодействие на хибридните заплахи.

Джамбазки видя намеса отвътре. И намеси случая "Полфрийман"

„През последните години ставаме свидетели на намеса отвън. Но в много случаи намесата е вътре, в ЕС“, заяви българският евродепутат Ангел Джамбазки от ВМРО и групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР).

Той подкрепи резолюцията и се изказа по време на обяснителния вот след приемането й.

„Финансирани незнайно откъде неправителствени организации искат да променят волята на нациите и държавите, които искат да решават сами съдбата си. Това става в Полша, Унгария и дори в България“, продължи Джамбазки.

След което посочи виновниците у нас. Това според него са всякакви леви и „зелени“, които се обединяват в защита на организации като Българския хелзинкски комитет (БХК) който пък брани доказани убийци.

Макар да не спомена име, стана ясно, че Джамбазки има предвид Джок Полфрийман,

Приетата резолюция бе изработена от 5 от общо 7 политически групи в Европарламента – ЕНП, Прогресивния алиансна соцалиститеи демократите (СиД), „Обнови Европа“ (ОЕ), ЕКР и „Зелените“/Европейски свободен алианс). Не участва единствено радикалната Европейска обединена левица/Северна зелена левица (ЕОЛ/СЗЛ).

Крайната десница пак брани Русия. ЕС бил този, който водил хибридна война

За сметка на това крайно дясната група „Идентичност и демокрация“ (ИД) бе подготвила свой вариант на резолюцията. Но той бе отхвърлен. От ИД пък масово гласуваха срещу приетия вчера документ.

Крайнодесните твърдят, че всъщност ЕС се меси в избори в чужбина. Което според тях „представлява голямо предизвикателство, тъй като създава сериозни рискове за европейските демократични общества и институции, основните права и свободи, принципите на правовата държава, сигурността, икономическото благосъстояние и, в крайна сметка, суверенитета“. И „е необходимо да се повиши осведомеността относно кампаниите за дезинформация на ЕС, тъй като те представляват един от основните източници на дезинформация в Европа“.

„Финансираната от ЕС пропаганда по време на избори, например референдумът за излизането на Обединеното кралство от ЕС (очевидно става дума за кампанията против „Брекзит“ - б.р.), подкопава правото на хората да изразяват мнението си относно управлението на своята държава, пряко или чрез свободно избрани представители“, се казва още в предложението за резолюця на ИД.

Групата „решително осъжда продължаващото използване на пропаганда на ЕС в институциите за предучилищно и основно образование в държавите членки“, както и разходите за пропаганда от страна на ЕС в тези страни.

Крайната десница е убедена, че „не съществуват неопровержими доказателства за руска намеса в изборите за Европейски парламент“. Накрая тя призовава Евроомисията „да проявява бдителност, за да не създаде ЕС в усилията си за борба с дезинформацията „министерство на истината“.

Преди месец, по време на дебата за резолюцията по повод 80 г. от началото на Втората световна война, крайната десница отново защити Русия и се съюзи с крайнолевите в ЕП.