Липса на кворум провали заседанието на парламента днес. Депутатите направиха два опита за откриване на пленарния ден, но се регистрираха само 112  от тях при необходими 121.

По програма се предвиждаше парламентарен контрол, в който премиерът Бойко Борисов трябваше да отговори на въпрос на лидера на БСП Корнелия Нинова. След провала на заседанието Нинова коментира, че Борисов е наредил на депутатите си да не идват на работа, с което е ударил дъното.

"Два неуспешни опита за регистрация. Били сме свидетели на всякакво шикалкавене от страна на премиера Борисов, но днес той удари дъното. Нареди на депутатите си да не идват на работа, да провалят кворума, за да не дойде да обясни защо корупцията на неговото правителство провали бъдещето на България в Шенген. Понеже го чух в едно предаване да казва, че бил дошъл и мен ме нямало. Един път се е наложило да ме няма. От началото на това Народно събрание всички мои въпроси и питания, всички до един - ето ги, се връщат от министър-председателя с отказ", заяви Нинова.

Според нея страхът на премиера да отговори на нейния въпрос е по-голям от парламентаризма. Тя припомни, че има питане към министър-председателя за Агенция "Митници", за срива в Търговския регистър, а отговорът е бил, че не е от компетентността на министър-председателя и е била пренасочена към вицепремиера по демографска политика Марияна Николова.

"Следващо - питане относно избора на делегирани за България прокурори на Европейската прокуратура. Отговор - не е от компетентността на министър-председателя. Питайте Данаил Кирилов", каза още Нинова. "Изводът ми е, че страхът да дойде да ми отговаря е по-голям от парламентаризма. Ще ви разкажа, сега ми излезе един спомен от едно интервю на един генерал, шеф на НСО на парламента: Винаги усещаме, кога едно правителство си тръгва. Когато министър-председателят отказва да идва в парламента да отговаря на въпроси или ако случайно дойде и иска от нас да го извеждаме от страничния вход", каза още Нинова.

Според шефа на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова pетък е ден на опозицията - и тя е трябвало да организира своето присъствие в зала, за да чуе отговорите на премиера Борисов.

"Ние сме били толкова, колкото е възможно в контекста на предизборната кампания и празниците", каза Дариткова.

Тя припомни, че премиерът Борисов преди около две седмици беше в Народното събрание и е отговарял на въпроси на опозицията.

"Председателят на "БСП за България" избяга същия ден от парламентарен контрол и не дойде да зададе своя въпрос. Сами може да правите изводи за това чие поведение е последователно и чие поведение не отговаря на парламентаризма", каза Дариткова.

Тя поясни, че според правилника на следващо заседание при парламентарен контрол и при присъствие на Корнелия Нинова, ще може да се зададе отново този въпрос и да му бъде отговорено.