Масови грешки при отчитането на преференциите, неграмотни и политически зависими членове на секционните избирателни комисии (СИК), нова "заложническа драма" в столичната зала "Арена Армеец", проблем с отпечатването на бюлетините за втория тур, купуване на гласове.

Така може да се обобщи какви са опасенията и очакванията за Местни избори 2019 на Обществения съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК), изразени от заместник-председателя му Стоил Цицелков в предаването "Преди всички" на БНР днес.

Все още няма законови промени, които да гарантират професионализма на членовете на СИК, заяви Цицелков. Както е известно, имаше законодателни предложения за въвеждането на образователен ценз, но те така и не бяха възприети от парламента предвид и сега трудното намиране на хора за комисиите.

"Членовете все още, както и на миналите избори, са избрани на партиен принцип. А в съвсем прав текст да ви го кажа - това са хората в стаята, на които даваме лична карта, броят, а после попълват протоколи. Те са избрани на принципа да бъдат доверени наши хора - на партията, която ги номинира, а често виждаме, че те не са и грамотни. Моето мнение е, че масово те ще са подготвени, но няма законова промяна от миналите избори, която да гарантира, че това ще се случи", обясни Цицелков.

Все пак за тези избори правителството отпусна 20 милиона лева над обичайните 50 милиона именно за по-адекватни възнаграждения на членовете на комисиите - за да се привлекат и по-подготвени хора за работата. От днес започват и обученията на ОИК, а после и на СИК. Според Цицелков увеличението на средствата за заплащане на членовете е много закъсняло и крайно необходимо. "В целия свят хората получават адекватно според стандарта си заплащане. За първи път това се случва и в България", отчете той.

Запитан дали има вероятност драмата от 2015 г. с предаването на бюлетините в зала "Арена Армеец" да се повтори, коментира положително:

"Има съмнения. Аз лично имам притеснения, че може да се повтори. Без да съм адвокат на ЦИК - колегите съвсем резонно и адекватно поискаха разделение на тези преброителни центрове. Не мога да ви кажа поради каква причина Общинската избирателна комисия (ОИК) излезе със становище, че само "Арена Армеец" е подготвена.

Но чисто физическото скупчване на едно място, макар и номинално разделени - че са три центъра, когато са в една и съща зала... Физически всичко трябва да пристигне отново там, аз имам притеснения, че може да се повторят нещата от 2015 г."

Все пак ОИК-София поиска и получи от ЦИК назначаване на 140 допълнителни технически сътрудници. Според Цицелков това може би е някаква заявка, че има допълнителна организация, за да се избегнат проблеми. Какво става обаче в другите големи градове, в които също се гласува за райони, отново са много тежки протоколите, попита Цицелков.

Той очаква и проблем с отпечатването на бюлетините за балотажа седмица по-късно. Според него е възможно времето да не стигне.

Цицелков изрази съмнение също дали и колко адекватно ще бъдат преброени преференциите на предстоящите избори. Масови грешки имаше на далеч по-лесните за произвеждане европейски избори през май. Тогава по места се гласуваше и с машини, които вярно бяха отчели преференциите, но пък те бяха невярно пренесени в протоколите от членовете на секциите.

"За съжаление има таква опасност. След като толкова дълго налагахме елентронно гласуване, сега за тези най-сложни, с най-много преференции и възможности избори отново нямаме машини.  За следващите избори е предвидено отново да имаме. Аз лично имам съмнение дали и доколко адекватно ще бъдат преброени нашите преференции. Попълването на протоколите е изключително сложно и точно тук би трябвало да имаме електронна и друга помощ. 

За изборите специално в София имам съмнение дали ще успеят да ги преброят, както и да отпечатат бюлетини, нещо, което би отпаднало при машините - там това автоматично се настройва.

Същата е ситуацията в нашата държава и с електронното правителство", посочи зам.-председателят на ОС на ЦИК.

Стоил Цицелков очаква също повишаване на сигналите за купуване на гласове преди местните избори. "Няма основание да смятам, че нещо се е променило", добави той.