Специалният руски пратеник за Сирия Александър Лаврентиев заяви днес в Абу Даби, че Москва няма да позволи турските и сирийските правителствени сили да влязат в сблъсък. С това той подчерта ролята на страната си на фактическия балансьор в конфликта в момент, когато американските войски се изтеглят от Североизточна Сирия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Лаврентиев, който е специален пратеник на президента Владимир Путин за Сирия, каза пред руски държавни осведомителни агенции, че "никой няма интерес" от боеве между сирийските правителствени войски и турските сили, които миналата седмица влязоха в Сирия. По думите на пратеника Русия "няма да позволи това да се случи".

Лаврентиев освен това опроверга съобщенията, че Москва е дала зелена светлина за турската операция в Сирия и настоя, че Русия "винаги е смятала, че каквато и да е военна операция в Сирия е неприемлива".

Той потвърди, че кюрдски лидери и представители на сирийското правителство са преговаряли в руската военна база в Хмеймим миналата седмица, но допълни, че не знае как са протекли преговорите.

Лаврентиев каза това пред репортери в Абу Даби по време на официалното посещение на Путин в Обединените арабски емирства.

Руска военна полиция патрулира между сирийската и турската армия

Сирийската армия е установила пълен контрол над град Манбидж и близките населени места в северната част на страната, съобщи днес пред журналисти руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС. Руска военна полиция патрулира по разделителната линия между сирийската и турската армия в Северна Сирия.

 

 

Юсеф Хамуд, говорител на подкрепяната от Турция Сирийска национална армия, заяви, че за силите, които са влезли в Манбидж, се говори, че са на сирийското правителство, но повечето от тях са кюрдски бойци от намиращия се под правителствен контрол град Алепо, предаде Ройтерс. По думите му бойците на Националната армия ще продължат да напредват към Манбидж.

Същевременно руското министерство на отбраната разпространи съобщение, че американските военни са напуснали две свои бази в Сирия. 

"Военнослужещите на САЩ са напуснали базите си в районите на населеното място Дадат, разположено на северозапад от Манбидж, и Ум Миал и се отдалечават в посока сирийско-иракската граница. Към момента Дадат и Ум Миал са заети от сирийските правителствени войски", се казва в изявлението.

Хуманитарна криза

Оглавяваните от кюрдите регионални власти в Североизточна Сирия заявиха, че над 275 000 души са разселени в резултат на турската офанзива. Сред тях има над 70 000 деца.

Кюрдските Сирийски демократични сили заявиха, че вчера са загубили 23 свои бойци при боеве с турските сили в Северна Сирия. СДС обаче не казаха общо колко бойци са загубили от началото на турското нахлуване.

Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси заяви, че в резултат на оглавяваните от Турция военни операции срещу кюрдските бойци са разселени най-малко 160 000 цивилни в Североизточна Сирия, предаде Асошиейтед прес. По думите на говорителя на службата Йенс Лерке по-голямата част от разселването е станала от градовете Рас ал Айн и Тал Абияд, където хората бягат на юг.

Британският външен министър Доминик Рааб потвърди днес, че Великобритания спира издаването на лицензи за продажби на оръжия на Турция, предаде ДПА.

"От самото начало британското правителство предупреди Турция да не предприема тази военна операция, която, както се опасявахме, сериозно разклати стабилността и сигурността на региона", каза Рааб пред британския парламент.