„Основните елементи на споразуменето за „Брекзит“ са готови и теоретично можем да го приемем утре“, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от Ройтерс.

Изникнали обаче известни съмнения от британска страна, допълни Туск. Очевидно става дума за това, че британският премиер Борис Джонсън трябва да убеди някои политици, които смятат, че са направили твърде много отстъпки.

Френският президент Еманюел Макрон каза по-късно, че споразумението е финализирано и се надява то да бъде одобрено на Европейския съвет утре. Той обяви това на пресконференция в Тулуза заедно с германската канцлерка Ангела Меркел. Тя пък допълни, че през последните дни се е увеличила увереността й, че сделка е възможна.

Евентуално одобрение на споразумението от лидерите на ЕС на срещата им в Брюксел може да зависи от това дали британският парламент впоследствие ще одобри споразумението, казаха дипломати, цитирани от Ройтерс.

„Ясно е, че може да има най-много политическо споразумение утре или в петък. Не сме видели никакви текстове. Това ще отнеме повече време, - заяви висш европейски дипломат.- Не мога да си представя лидерите утре да могат да кажат нещо повече от следното: това не изглежда твърде лошо и нека да работим с Великобритания за очертаване на повече подробности“, добави той.

Негов колега заяви образно, че Дамоклевият меч остава предвид решението на британския парламент.

А трети дипломат изтъкна, че ако в последния момент бъде постигнато споразумение при продължаващите технически преговори между ЕС и Великобритания, европейските лидери могат да предложат на Лондон кратко отлагане на „Брекзит“, за да бъдат уредени подробностите. А ако няма споразумение, ЕС ще иска по-дълго отлагане, каза дипломатът.

„Още не сме там“, каза тази вечер Борис Джонсън на министрите си.

И допълни, че има още важни въпроси за решаване.

Малко по-рано от малката северноирландска Демотратична юнионистка партия (ДЮП) окачествиха като „глупости“ твърденията за пробив в преговорите за „Брекзит“ по въпроса за митниците на британската провинция. Юнионистите са ключов съюзник на торите на Джонсън.

Няма да има финализирана сделка за Брекзит днес, заяви за Ройтерс политическият редактор на Би Би Си Лора Кюнсбърг, която се позова на правителствен източник.

"Правителствен източник току-що ми каза, че няма да има сделка тази вечер", написа тя в туит, докато източници от ЕС твърдят, че Великобритания и ЕС са на прага на сделка.

"Просто не е ясно дали това означава, че няма напредък или просто става дума за продължаване на преговорите и утре, защото е нужно повече време", добави тя.