Франция подкрепя визията, че ако някой ще влезе в ЕС това трябва да е първо Сърбия. Това заяви евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев пред бТВ. Така той коментира отказът на Еманюел Макрон да подкрепи начало на преговори между ЕС и Северна Македония и Албания.

Кънев обясни, че позицията на Франция не е изненада.

"Специфичният национален егоизъм на Франция и г-н Макрон силно се разминава с българските национални интереси", каза Кънев.

Той изтъкна, че не трябва да се допуска агресивно турско, китайско и руско нахлуване в региона.

"За нас българите това е стратегически национален интерес. Да живеем без граници с македонците е борба от много дълго време, за която и от двете срани на границата стоции хиляди хора са си дали живота. Тези хора са умрели за бъдещето, те не са умрели за миналото. Не приемам позицията на българското правителство, то навлезе в исторически популизъм. Не трябва  слизаме на нивото на антибългарите в Скопие. Трябва да има националнно единство и в България, и в Македония по въпроса как да преодолеем раните", каза Кънев.

Според него в момента македонска нация съществува така, както има австрийска нация.

"Ситуацията е на едно много неприятно отлагане. Но то трябва да срещне отпор. В България няма единна позиция да подкрепим националняи си интерес. Франция в случая е една, трябва да се съобрази с общия интерес на останалите 26", каза Кънев.

Според него гласуването в британския парламент за Брекзит е напълно непрдвидимо.

"Европа може да бъде силна и да наложи категорични си интерес от мир в Блзкия изток с много ясна единна позиция", каза Кънев по повод Турция. 

Според него големият проблем на Европа е, че тя не излъчва единни сигнали. Кънев смята, че турската икономика няма да издържи и една седмица без митническия същз с ЕС. Според него диктатурата на Ердоган е на "глинени крака" и той злупотребява с липсата на единство в Европа.