"В България има невинно расистко общество. Не си дава сметка за това, че е расистко. Ние се смятаме за толерантни, за загрижени, за добронамерени. Имаме исторически доказателства за това, с които се гордеем избирателно."

Това е една от оценките на социалния антрополог Харалан Александров, споделена пред БНТ след расисткия скандал, избухнал по време на и след футболната среща между националните отбори на България и Англия в София. Мачът завърши при резултат 0:6 за гостите, беше прекъсват два пъти заради расистки прояви от български ултраси, историята повлече оставки в БФС - не без помощта на правителството и премиера Бойко Борисов. А цялата история отвори темата за расизма и толерантостта в България. 

По думите на Александров България понесе сериозна футболна загуба на въпросния мач, но "като че ли извън терена загубихме много повече - самочувствие и авторитет".

"Вижда се едно доста примитивно поведение на развихрили се лумпени, което няма как да не ни накара да се чувстваме зле и да се засрамим."

"Мисля, че се получи нещо като ехо ефект, поредица от отражения в изкривени огледала", заяви социалният антрополог. 

Според него към футбола има свръхочакване на нацията да носи поводи за национална гордост. В момента обаче нацията ни се справя доста прилично, а представянето на националния отбор драматично изостава.

Реакциите във Великобритания на расисткия сюжет от България Александров свърза и със състоянието на обществото на Острова покрай "Брекзит": 

"Възпаленото" британско общество има нужда да търси доказателства за това колко лоши са европейците. Този шанс им е бил предложен на тепсия в лицето на хулиганите."

Ползата от цялата история е в това, че тя постави на дневен ред въпроса за расизма и въпроса за общността, а това е здравословно, смята още Харалан Александров.

"Сега успяхме да видим как изглежда гетото на нашата нация", заяви той.