Битката за гласове за предстоящите избори навлезе в критичната си фаза, като партиите не пестят обещания и ловуват избиратели дори в нетрадиционни за вижданията им квартали. В Пещера кандидати от листата на ВМРО (СДС, ДБГ, БЗНС, АБВ, НФСБ), чийто кандидат за кмет е Николай Пенев, са провели предизборен митинг в ромската махала, а събитието бе подгрявано от певеца Орхан Мурад, който с колежка призовава хората да се съберат на площада. На... турски език. Това става ясно от видеоматериал, публикуван във фейсбук.

Според Изборния кодекс агитацията на език, различен от българския, е забранена. Именно партии като ВМРО, НФСБ, "Атака" настояваха за промяната, въпреки че и Венецианската комисия, и ОССЕ от години настояват тази забрана да отпадне. От ДПС пък периодично предлагат атигацията на език, различен от българския, да е допустима, когато има осигурен превод на български език. И дават пример как често чужденци - например европейски полицити, участват в мероприятия у нас по избори - и по логиката на закона би трябвало да бъдат санкционирани.

Във видеото, шестващо в социалните мрежи, след третата минута, Мурад и негова колежка говорят на чужд език, след това дамата на български представя кандидат за общински съветник. Справка показва, че това е Николай Рядков. Дамата сама предупреждава, че "сега ще каже и на български"... Следва представяне и на български, на работливия - по думите на ораторката - млад човек, който се бори за доверие на вота.

От предизборния щаб на ВМРО коментираха пред Клуб Z, че не са давали някакви указания за агитация на език различен от български. Заявиха също така, че лично кандидатът им не е призовавал да се гласува за него или друго на език различен от български, както и че на мероприятие от такъв тип може да се получат такива непредвидени ситуации. 

Целият видеоматериал е около час, а звукът през по-голямата част от времето е лош. В интернет страницата на ОИК-Пещера няма данни да е подаден сигнал за нарушение.

18 295 са имащите право да гласуват за кмет на община Пещера и за общински съветници. 1114 ще могат да гласуват за кмет на Радилово, а 591 - за кмет на Капитан Димитриево.

По четирима са кандидатите за кмет на общината и кметове да двете кметства. За ГЕРБ кандидат е Николай Зарчев, БСП праща в надпреварата Йордан Младенов, "Демократична България" залага на Димитър Батаклиев.

Кандидатът на ВМРО обещава на ромите да разшири квартала им, да се бори за чиста вода за всеки дом и освен това една от битките, които смята да проведе, е за пълен имунизационен календар на всеки жител на града.